Dünya

İran, Kiev'deki büyükelçisinin akreditasyonunun iptal edilmesine tepki gösterdi

Uluslararası basında çıkan haberlerde, Rusya'nın İran'dan insansız hava aracı aldığı yönünde iddialar yer almıştı

İran, Ukrayna'nın Rusya'ya silah tedarik edildiği gerekçesiyle Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi'nin akreditasyonun iptal edilmesine tepki gösterdi.

24 Eylül 2022 18:03

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Ukrayna'nın Rusya'ya silah tedarik edildiği gerekçesiyle Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi'nin akreditasyonun iptal edilmesine tepki göstererek, karara uygun bir karşılık vereceğini açıkladı.

Kenani, yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın İran ile diplomatik seviyeyi düşürme kararından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "kararın yabancı medya kuruluşlarının teyit edilmemiş haberlerine dayandığını"  ifadelerini kullandı. Ülkesinin Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta tarafsızlık politikası izlediğini belirten Kenani, 2 ülke arasındaki anlaşmazlıkların şiddetten uzak ve siyasi diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini ve bu konuda da Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın 2 ülkedeki mevkidaşlarıyla birçok kez temasta bulunduğunu bildirdi.

Alınan karara karşılık uygun bir cevap verileceğini vurgulayan Kenani, Ukrayna hükümetine "Tahran-Kiev arasındaki ilişkileri bozmaya çalışan üçüncü tarafların etkisinden kaçınma" çağrısı yaptı.

Kenani, açıklamasında Rusya'ya İran tarafından insansız hava araçları tedarik edildiğine ilişkin haberleri ise doğrudan yalanlamadı. Uluslararası basında çıkan haberlerde, Rusya'nın İran'dan insansız hava aracı aldığı yönünde iddialar yer almıştı. (AA)

TIKLAYIN I Ukrayna, İran'ın Kiev Büyükelçisinin akreditasyonunu iptal etti