Dünya

"İran, İsrail yargısının tüm arşivini ele geçirdi; Netanyahu'nun adli bir olaya karıştığı ortaya çıktı" iddiası

İranlı bir güvenlik kaynağı, karıştığı adli olayın ayrıntılarının ortaya çıkması halinde Netanyahu'nun siyasi hayatının gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağını ifade etti

25 Eylül 2023 15:31

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun adli bir olaya karıştığı, Savunma Bakanı Yair Lapid'in telefonunun hacklenmesi olayının arkasında olduğu iddia ediliyor. İddiaya göre Lapid'in Gelecek Partisi'nden bir üye Netanyahu'nun İsrail'deki en üst düzey görev olan başbakanlık görevi için uygunluğunu sorgulamak üzere yargıya başvurdu. İran tarafından ele geçirildiği iddia edilen İsrail belgelerinde, Netanyahu'nun ve eşi Sara'nın psikolojik rahatsızlıklar yaşadığı ileri sürülüyor. 

"Netanyahu adli bir olaya karıştı"

Tehran Times'ın aktardığına göre; Eylül ayı ortasında Lübnan haber kanalı Al-Mayadeen, İranlı bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun adli bir olaya karıştığını yazdı. 

Tehran Times'ın haberine göre; İranlı kaynak, İsrail yargısının dosyayı İsrail'in "ulusal güvenliğine tehdit" oluşturduğu için henüz açıklamadığını belirterek bu olayın ayrıntılarının ortaya çıkması halinde Netanyahu'nun siyasi hayatının gerçek bir tehlikeye maruz kalacağını ifade etti.

"İran, İsrail yargısının tüm arşivini ele geçirdi" iddiası

İran'ın, Netanyahu'nun davasıyla ilgili hassas bilgileri de içeren İsrail yargısının tüm arşivini ele geçirdiği ileri sürülen Tehran Times haberinde dile getirilen iddiaya göre; Netanyahu ve eşi Sara'nın nükseden bir psikiyatrik hastalıktan muzdarip olması, Yair Lapid'in partisinden bir üyenin Netanyahu'nun İsrail'deki en üst düzey görev için uygunluğunu sorgulamak üzere yargıya başvurmasına neden oldu. 

"Netanyahu kamu görevinden men edilsin" başvurusu

Lapid'in partisinden bir üye, Netanyahu ve eşinin sağlık durumunu mahkemeye taşıyarak, Netanyahu'nun akıl sağlığı sorunları nedeniyle kamu görevinden men edilmesini talep etti.

Mahkemenin belgeleri incelediği ve davayı takip etme konusunda ciddiyet sinyali verdiği iddia edilen haberde; üst düzey bir yargı yetkilisinin el yazısıyla "Mahkemenin bu davaya bakma yetkisi yok ve devam etmek İsrail'in ulusal güvenliğini tehlikeye atabilir" yazarak davayı rafa kaldırdığı ileri sürüldü. 

Habere göre; Netanyahu bu davanın yanı sıra rüşvet, zorbalık ve siyasi nüfuz yoluyla rafa kaldırılan başka davalarla da karşı karşıya. 

İsrail medyasına göre söz konusu davalardan biri, Lapid'in partisinin bazı üyelerinin ve Lapid'in kendisinin telefonlarının yakın zamanda hacklenmesi nedeniyle açılmış olabilir. Gözlemciler hack olayının arkasında Netanyahu'nun olabileceğini belirtiyor.