Dünya

"İran, Irak'taki milislere ABD güçlerine saldırılardan kaçınma çağrısı yaptı"

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ülke dışındaki askeri-istihbari faaliyetlerini yürüten Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral İsmail Kaani, 15 Ağustos'ta Irak'a gizli bir ziyarette bulundu

17 Ağustos 2023 14:58

İran ile ABD arasında tutuklu takası ve Tahran'ın dondurulmuş milyarlarca dolarlık varlıklarının serbest bırakılması süreci devam ederken İran'ın Irak'taki milis gruplara ABD güçlerine saldırılardan kaçınma çağrısı yaptığı öne sürüldü.

Londra merkezli el-Arabi el-Cedid adlı haber sitesinin üst düzey Iraklı siyasi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ülke dışındaki askeri-istihbari faaliyetlerini yürüten İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ülke dışındaki askeri-istihbari faaliyetlerini yürüten Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral İsmail Kaani, 15 Ağustos'ta Irak'a gizli bir ziyarette bulundu, 15 Ağustos'ta Irak'a gizli bir ziyarette bulundu.

Kaani'nin ziyareti sırasında bazı Iraklı siyasetçi ve İran destekli milis grupların liderleriyle güvenlik ve siyasi gelişmeler ekseninde görüşmelerde bulunduğunu aktaran ve isminin açıklanmasını istemeyen Irak'taki iktidar koalisyonundan üst düzey bir yetkili, "Kaani, salı günü Bağdat'a uçakla geldi. Birçok siyasi ve hükümet yetkilisiyle bir araya geldi. Başbakan (Muhammed Şiya) es-Sudani ile de görüşmesi bekleniyor" dedi.

İranlı komutanın ziyarette, Irak hükümeti ile ABD arasındaki stratejik savunma anlaşmasını, Iraklı milisler ile Irak hükümeti arasındaki anlaşmazlıkları ve çatışmaları azaltma konularını ele almayı amaçladığını aktaran Iraklı üst düzey yetkili, "Kaani, İslami direnişin koordinasyon kurulu içindeki liderlerini, şu anda ABD'ye ve küresel koalisyon güçlerine karşı tüm askeri operasyonları durdurmaya çağırdı" ifadelerini kullandı.

ABD ile İran arasındaki tansiyonun düşürülmesi ve İran'ın nükleer programının kontrol altına alınması için taraflar arasında Katar, Umman, Irak ve İsviçre aracılığıyla dolaylı görüşmeler yürütülüyordu. Görüşmeler kapsamında iki ülke 10 Ağustos'ta tutuklu takası ve yaptırım nedeniyle Güney Kore'de tutulan İran'ın 6 milyar dolarlık döviz kaynaklarının serbest bırakılması konusunda mutabakata varmıştı.

Financial Times'ın dün adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberde ise Umman ve Katar'daki dolaylı görüşmelerde, Washington'un Tahran'dan Rusya'ya kamikaze İHA'nın yanı sıra İHA yedek parçası satışını durdurmasını istediği öne sürülmüştü.