Dünya

İran'ın uluslararası televizyon sunucusu Londra'daki evinin önünde bıçaklandı

30 Mart 2024 11:40

T24 Dış Haberler

İran International'ın Son Söz programının televizyon sunucusu Pouria Zeraati, Londra'daki evinin önünde bıçaklı saldırıya uğradı.

2022'de İran'daki hükümet karşıtı protestolara ilişkin kapsamlı haber yapan Iran International, 36 yaşındaki Pouria Zeraati'nin bir grup tarafından saldırıya uğradığını söyledi.

Polis, bıçaklama olayıyla ilgili soruşturmayı uzman terörle mücadele görevlilerinin yönettiğini söylerken, sunucunun hastanede tedavisine devam edildiğini ve durumunun stabil olduğunu belirtti.

Terörle mücadele komuta birimi başkanı Dominic Murphy, saldırının "sunucunun İngiltere merkezli Farsça yayın yapan bir medya kuruluşunda gazeteci olarak sürdürdüğü mesleği" nedeniyle gerçekleştiğini düşündüklerini söyledi. Murphy, durumun "bir gazeteci grubuna yönelik bir dizi tehdidin var olduğu gerçeğiyle de örtüştüğünü" ekledi.

Murphy, önlem olarak güney Londra'daki saldırı bölgesine ve Londra çevresindeki diğer bölgelere ekstra devriyelerin gönderildiğini söyledi. Henüz herhangi bir tutuklama yapılamadığı belirtildi. 

Yaklaşık 18 ay önce, İran International, İran'daki hükümet karşıtı protesto dalgası sırasında ana haber sağlayıcılardan biri haline gelmişti. Kasım 2022'de kanaldan iki İngiliz-İranlı gazeteci, polis tarafından hayatlarının tehlikeye girebileceği konusunda uyarıldı. Kanalın stüdyolarının yakınına silahlı bir polis ekibi yerleştirildi ve binanın dışına beton bariyerler konuşlandırıldı. 

Tahran'da İran İstihbarat Bakanı İsmail Hatib, İran International'ın kendi rejimi tarafından terör örgütü ilan edildiğini duyurdu. Kanal, hükümet tarafından rejimi protesto eden isyanları kışkırtmakla suçlandı.

Ardından Şubat 2023'te İran International Londra'daki faaliyetlerini geçici olarak durdurarak yayın stüdyolarını ABD'nin Washington eyaletine taşıdı. Farsça yayın yapan televizyon kanalı, kararın "İran'dan gelen devlet destekli tehditlerdeki ciddi artıştan" kaynaklandığını söyledi. Kanalın çalışmaları, Eylül ayında Londra'daki yeni bir lokasyonda yeniden başladı. 

Londra polisi, 2022'nin başından bu yana, İran rejiminin düşmanı olarak algılanan Birleşik Krallık merkezli gazetecileri kaçırmaya veya öldürmeye yönelik 15 komplo engellendiğini açıkladı.