Dünya

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Suudiler bile uydurdukları 'Aramco saldırısının İran'ın işi olduğu' kurmacasına inanmıyor

"ABD ya da İsrail'in İran'ı vurması halinde topyekün savaş çıkar"

22 Eylül 2019 00:54

ABD'nin vize vermesinin ardından gelecek hafta başlayacak BM Genel Kurulu'na katılmak için New York'a giden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suudi Arabistan'ın Aramco saldırısında Tahran'ı sorumlu tutması ve Trump yönetiminin Tahran'a karşı açıkladığı yeni yaptırımlarla ilgili Twitter'da değerlendirmelerde bulundu. 

CNN'e verdiği mülakatta "ABD ya da İsrail'in İran'ı vurması halinde bunu sınırlı saldırı diye sunma hesaplarının tutmayacağı, topyekün savaş çıkacağı" uyarısını yapan Zarif, mülakattan bölümler de paylaştı.

Zarif, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun açıklamalarına yanıt verirken "Son Amerikalıya dek savaşmak isteyen İran değil, daha ziyade kendisinin B takımıdır, bunlar İran'la son Amerikalıya dek savaşmak ister görünmektedir" dedi.

Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırılarla ilgili temelsiz şekilde İran'ı suçladığına, ama ardından Yemen'deki ateşkesi bozarak Hudeyde'ye misillemede bulunduğuna dikkat çeken Zarif, "Bizzat Suudilerin bile İran'ın işi olduğuna dair kendi kurmacalarına inanmadığı aşikar" diye iğneledi.

İran Merkez Bankası'na yaptırımın ABD'nin çaresizliğinin bir göstergesi olduğunu da vurgulayan Zarif, daha önce de yaptırım kapsamına alınmış Merkez Bankası'na yeniden yaptırım uygulayarak gıda ve ilaçların İran halkına ulaşmasının engellemek istendiği belirtti.