Dünya

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: Nükleer anlaşma için müzakere penceresi sonsuza kadar açık olmayacak

"İran İslam Cumhuriyeti, yasadışı ABD yaptırımlarını kaldırmak için aktif diplomatik çabalarını sürdürmeyi amaçlıyor"

07 Aralık 2021 00:50

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD ve Avrupa ülkelerinin, İran nükleer programıyla ilgili şu an var olan müzakere penceresinin sonsuza kadar açık olmayacağını anlaması gerektiğini söyledi.
 
Abdullahiyan, Rus Kommersant gazetesi için kaleme aldığı yazısında, İran nükleer anlaşması olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) ile ilgili çalışmaları değerlendirdi. Abdullahiyan, "İran İslam Cumhuriyeti, yasadışı ABD yaptırımlarını kaldırmak için aktif diplomatik çabalarını sürdürmeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı.
 
Bakan, "Mevcut müzakere penceresinin sonsuza kadar açık olmayacağını kaydetmek isterim. ABD ve 3 Avrupa ülkesi bunu anlamalı. İran İslam Cumhuriyeti, yasadışı ABD yaptırımlarını kaldırmak için aktif diplomatik çabalarını sürdürmeyi amaçlıyor, ama aynı zamanda bu yaptırımların etkisini nötralize etmek için etkili araçlara ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma programına sahip" dedi.
 
Viyana’da kasım ayı sonunda, İran nükleer anlaşmasını canlandırmaya yönelik yeni tur görüşmeler başlamıştı. Görüşmelerin ana konusu, İran’a uygulanan yaptırımların kalkması oldu.