Dünya

İran'daki Suudi Arabistan-İran maçı, Kasım Süleymani büstü nedeniyle iptal edildi

Daha önce, Suudi vatandaşlarının İran'a seyahat etmesini engelleyen gergin diplomatik ilişkiler nedeniyle maçlar tarafsız sahada oynanıyordu

03 Ekim 2023 08:09

T24 Dış Haberler

Suudi Arabistan'ın El İttihad ve İran'ın Sepahan takımları arasında İran'da oynanacak futbol maçı, Suudi takımının stadyumda, öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin büstünün bulunması nedeniyle maça katılmayı reddetmesi üzerine iptal edildi. 

Sosyal medyada sahadan paylaşılan fotoğraflarda girişe yerleştirilmiş bir Kasım Süleymani büstü görülüyor. 

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, 2020 yılında Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürülmüştü. 

Süleymani'nin ölümünün duyulmasından kısa süre sonra Pentagon, Süleymani'nin konvoyuna ABD kuvvetleri tarafından yapılan bir hava saldırısı sonucunda öldürüldüğünü ve emrin Beyaz Saray'dan geldiğini duyurmuştu. 

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Operasyon, İran'ı gelecekteki saldırı planlarından caydırmak için yapıldı" ifadeleri kullanılmıştı.

Öte yandan operasyonun Kongre'ye danışılmadan gerçekleştirilmesi Washington'da dönemin ABD Başkanı Donald Trump'a karşı muhalefetin tepkisini çekmişti. 

İran, Asya Futbol Konfederasyonu'na şikayet edecek

Suudi Arabistan'ın el-Ekhbariya TV kanalının haberine göre; El İttihad, maç yetkililerinin taleplerine rağmen İran tarafının siyasi büst ve pankartları kaldırmayı reddetmesi nedeniyle maça devam etmemeyi tercih etti.

Sepahan, İran devlet medyası tarafından yapılan açıklamada, El İttihad'ın maça katılmayı reddetmesiyle ilgili olarak Asya Futbol Konfederasyonu'na (AFC) şikayette bulunma niyetinde olduğunu söyledi. Açıklamada Suudi takımının neden oynamayı reddettiği belirtilmedi. AFC ise maçın iptaline gerekçe olarak "beklenmeyen ve öngörülemeyen koşulları" gösterdi.

Sosyal medyada stadyum içinden paylaşılan görüntülerde bazı Sepahan taraftarlarının Süleymani büstünü protesto ettiği ve "Futbolda siyaset istemiyoruz" ve "Büstü kaldırın" gibi sloganlar attığı görülüyor.

Sosyal medyada dolaşan bir başka videoda ise İranlı taraftarların maçın iptalini protesto etmek amacıyla tribünlerden Süleymani büstüne doğru cisimler fırlattıkları görülüyor.

Gergin diplomatik ilişkiler nedeniyle maçlar tarafsız sahada oynanıyordu

Bu yılki Asya Şampiyonlar Ligi, 2016'dan bu yana ilk kez Suudi Arabistan ve İran kulüplerinin iç sahada ve deplasmanda birbirlerine karşı mücadele etmelerine izin verildi.

Bu karar, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin Mart ayında yeniden tesis edilmesinin ardından alındı.

Daha önce, Suudi vatandaşlarının İran'a seyahat etmesini engelleyen gergin diplomatik ilişkiler nedeniyle maçlar tarafsız sahada oynanıyordu.