Dünya

İran'da kız öğrencileri zehirleme vakaları: "Mahsa Amini protestolarında yer alanlardan intikam almak istiyorlar"

İranlı yetkililer, kız öğrencilerin zehirlendiği olayların yaşandığını doğruladı

28 Şubat 2023 08:24

T24 Dış Haberler

İran’da yetkililer ülkede bazı genç kızların Mahsa Amini’nin ölümü sonra başlayan zorunlu başörtüsüne karşı eylemlerde yer aldıkları için “intikam olarak zehirlendikleri” birkaç olayın soruşturulduğunu doğruladı. 

İran Eğitim Bakanı Yardımcısı Younes Panahi, Kom şehrinde birkaç kız öğrencinin zehirlenmesi olaylarının ardından okulların, özellikle kız öğrencilere eğitim veren okulların kapanması çağrılarının arttığını söyledi.

Panahi, öğrencilerin zehirlendiği kimyasalların ‘savaş kimyasalı’ olmadığını söyleyerek öğrencileri zehirleyen kimyasal bileşendeki maddelerin büyük oranının tedavi edilebilir olduğunu söyledi.

İlk zehirlenmeler 30 Kasım 2022’de, Kum’daki Nur Teknik Lisesi’nden 18 öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla görüldü.

O günden bu yana ilde 10’dan fazla kız okulu hedef alındı.

Şubat ortasında Kum’daki valilik binası önünde en az 100 kişinin katıldığı bir protesto örgütlendi.

Parlamento Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Humayın Sameyah Najafabadi, Kom ve Burucerd gibi şehirlerde yaşanan zehirleme vakalarının bilinçli bir şekilde yapıldığını belirtti.

Doktorlar, zehirleme olaylarının Mahsa Amini protestolarına destek veren okul öğrencilerini İran içindaki radikal İslamcı grupları kullanarak korkutmaya çalıştıklarını düşünüyor.

İsmini vermek istemeyen bir doktor, “Son protestolarda öne çıkan kız çocuklarından intiham almak istiyorlar.” dedi.

New York'ta yaşayan İranlı insan hakları aktivisti Masih Alinejad, Guardian'a şunları söyledi: "Bence bu kimyasal saldırı, İslam Cumhuriyeti'nin zorunlu başörtüsü reddeden ve Ayetullah Ali Hamaney’in Berlin Duvarı'nı sarsan cesur kadınlara karşı intikamıdır.”