Dünya

İran'da binler Amini'yi ölümünün 40. gününde anmak için toplandı: Polisin ateş açtığı belirtildi

27 Ekim 2022 07:38

T24 Dış Haberler

İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün 40. günü için memleketi Saggız'da toplanan binlerce protestocu ve polis arasında arbede çıktığı, güvenlik güçlerinin ateş açtığı belirtildi.  Amini, "örtünme kurallarına uymadığı" gerekçesiyle  'Ahlak Polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül'de hayatını kaybetmiş; bu ölüm İran'da kadınların liderliğinde ülkede yaygın rejim karşıtı protestoların fitilini ateşlemişti. 

İran'da Kürt nüfusun yoğunluklu olduğu bölgelerde insan hakları ihlallerini inceleyen Norveç merkezli grup Hengaw, çarşamba günü polisin Saggız'ın Zindan Meydanı'nda protestoculara biber gazı sıktığını ve ateş açtığını belirtti. 

Hengaw, bölgedeki şehirlerde direkt ateş açılması sonucunda 50 kişinin yaralandığını aktardı.

The Guardian'ın aktardığına göre görgü tanıkları protestolar sırasında polisin ateş açtığını doğruladı. İran hükûmeti detay sunmadan, "Güvenlik güçlerinin ayaklanmalara müdahale etmek zorunda kaldığını" söyledi.

İran'ın ilerleyen saatlerde bölgede internet erişimini kısıtladığı belirtildi.

Öte yandan İran'ın Tahran, İsfahan ve Meşhed kentlerinde de Amini'nin ölümünün 40. günü nedeniyle eylemler düzenlendi. Çeşitli şehirlerde kolluk kuvvetlerinin biber gazı kullandığı görüldü.

Protestocular, rejim ve kolluk kuvvetlerinin baskısına rağmen çarşamba günün ilk saatlerinde Mahsa Amini'nin mezarının başında toplandı. Saggız'daki Aichi Mezarlığı'nda bir araya gelen protestocular, "Kadın, hayat, özgürlük" ve "Diktatöre ölüm" diye slogan attı. 

Aktivistlere göre güvenlik kuvvetleri Amini'nin ailesini "çocuklarının hayatından endişe ederek" 40. günde anma töreni yapmamaları konusunda tehdit etmişti.