Dünya

İran'da başörtüsü takmayan iki kadına yoğurt fırlatıldı; saldırganla beraber kadınlar da gözaltına alındı

02 Nisan 2023 08:06

İran’da iki kadın başörtüsü takmadıkları için üzerlerine yoğurt fırlatıldıktan sonra gözaltına alındı.

The Guardian’da yer alan habere göre, İran’da bir market kasasında iki kadının üzerlerine yoğurt fırlatılarak saldırıya uğradığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. 

İki kadının yanına yaklaşan adamın önce bir şeyler konuştuğu daha sonra raftan aldığı yoğurdu kadınların başlarına fırlattığı görüldü.

Başörtüsü olmayan kadınlara yoğurt fırlatan adam kamu düzeninde rahatsızlık vermek suçlamasıyla gözaltına alınırken kadınların da İran’ın başörtüsü kurallarını ihlal ettikleri için gözaltına alındıkları duyuruldu.

İran’da Mahsa Amini ismindeki 22 yaşındaki kadının başörtüsü takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi ülkenin dört bir yanında protestoları başlatmıştı. İran’da çok sayıda kadın Amini protestoları döneminde başörtüsünü çıkararak dışarı çıkmaya gözaltına riskine rağmen başlamıştı.

Dün Tahran'da düzenlenen Kur'an-ı Kerim Sergisi'nin açılış töreninde konuşan İran Cumhurbaşaı İbrahim Reisi, ülkede başörtüsü zorunluluğuna karşı eleştirileri değerlendirdi. Tesettürün ülkede yasal bir zorunluluk olduğunu söyleyen Reisi, "Bugün tesettür konusu dini ve hukuki bir meseledir ve toplumumuzun tüm fertlerinin tesettür konusuna geçmişte olduğu gibi bugün de bağlı kalması gerekmektedir" diye konuştu.