Dünya

İran'da "başörtüsü kuralına" uymayan kadınlara 10 yıl hapis cezası; onlara hizmet veren işletmelere mühür vurulması gündemde!

13 Eylül 2023 13:14

T24 Dış Haberler

İran'da yetkililerin onayını bekleyen yeni yasalar kapsamında başörtüsü zorunluluğunu uymayanlara verilecek cezaların ağırlaştırılması öngörülüyor. 

Yeni yasalar yürürlüğe girerse "örtünme kurallarına" uymayanlara 10 yıla kadar hapis cezası verilebilecek; kurallara uymayan kadınlara hizmet veren işletmeler bile kapatılabilecek. 

Yeni yasalar gündeme, Mahsa Amini'nin 'Ahlak Polisi' tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölmesinden yaklaşık bir yıl sonra gündeme geldi. Amini'nin ölümü, İran'da yakın tarihte görülmemiş büyüklükte, kadınların önderliğinde bir protesto hareketini ateşlemişti. 

"Başörtüsü ve namus yasası", belirlenen kurallara uymayan kadınlara hapis cezasının yanı sıra 60 kırbaç darbesi gibi cezalar verilmesini de öngörüyor. 

The Guardian'a konuşan bir İranlı kadın gazeteci, "Yeni yasayla devlet bize başörtüsü takmazsak 10 yıl hapis cezası alacağımızı söylüyor. Sırada ne var? Başörtüsü yasasına uymazsak hapis cezası mı?" dedi

Birleşmiş Milletler, yeni yasanın bir "cinsiyet apartheidı" sayılabileceğini söylüyor.