Gündem

Irak'tan Türkiye'ye kınama ve nota: Türk Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

"Şiladize'de bir kişinin ölmesine ve bir kaç kişinin de yaralanmasına neden olan Türk askerlerinin sivillere ateş açmasını kınıyoruz"

27 Ocak 2019 13:01

Irak’ın Duhok kentinde dün bir Türk üssüne düzenlendiği belirtilen saldırı ve ardından çıkan olaylar sonrasında Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ı çağırarak protesto notası verileceğini açıkladı.

Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladize kasabasında bulunan askeri üsse bir grubun saldırmasının ardından Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Bakanlık bildirisinde "Şiladize'de bir kişinin ölmesine ve bir kaç kişinin de yaralanmasına neden olan Türk askerlerinin sivillere ateş açmasını kınıyoruz" denildi. Bakanlık, bu olayların ardından Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların alçak uçuş yaparak sivilleri korkuttuğunu da kaydetti.

Bakanlık, Türk Büyükelçinin protesto notası verilmek üzere çağrılacağını ve bu olayın bir daha tekrarlanmamasını isteyeceğini duyurdu. Açıklamada Irak'ın egemen bir ülke olduğu ve hükümetin vatandaşlardan sorumlu olduğu vurgulandı.

Irak’ın egemenliğinin her şeyin üstünde tutulduğu, bu egemenliği ihlal eden her türlü tavır ve davranışın kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, Irak topraklarının kullanılarak komşu ülkelerin güvenliğini tehdit eden girişimlere de müsaade edilmeyeceği ifade edildi.

Ne olmuştu?

Irak'ın kuzeyindeki Şeladize kasabasında dün, Türkiye’nin hava saldırılarında yaşamını yitirdiği belirtilen iki sivilin cenazesinden sonra üsse bir saldırı düzenlenmişti. Irak basınına göre, cenazenin ardından yerel halk önce TSK ile PKK arasında bölgede yaşanan çatışmaları ve bombardımanları protesto etmek için bir gösteri düzenlendi; sonrasında da bir grup TSK üssüne yürüdü.

Bu kişiler üste bulunan araç ve çadırların bir bölümü ateşe verirken, Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada "saldırıların sivil kıyafetler içine kendisini gizlemiş PKK’lı teröristler tarafından gerçekleştirildiği" ifade edilmişti. Türk askerlerinin açtığı ateş sonucunda en az bir kişinin hayatını kaybettiği, en az 10 kişinin yaralandığı da belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise "Irak kuzeyinde yer alan bir üs bölgemize PKK terör örgütünün provakasyonu neticesinde bir saldırı gerçekleşmiştir. Saldırıda kısmi araç ve malzeme hasarı oluşmuştur. Olayla ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır" ifadeleri kullanıldı.