Dünya

Irak Başbakanı Sudani: Türkiye ile Suriye arasında uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çabalıyoruz

"Daha öne bu konuyla ilgili Erdoğan veya Esad’la konuştunuz mu?" sorusunu yanıtlayan Sudani, "Kesinlikle bununla ilgili görüşmeler devam ediyor. Ve inşallah yakında bu bağlamda bazı adımlar olacak" dedi

01 Haziran 2024 11:27

T24 Dış Haberler 

Irak Başbakanı Muhammed Sudani, Irak'ın Suriye ile Türkiye arasında arabuluculuk rolü üstlendiğini söyledi. Sudani, "Suriye konusunda Türkiye ile aynı düşünüyoruz" dedi.  

Habertürk'ten Mehmet Akif Ersoy'a konuşan Sudani, "Suriye’de rejimle ve Beşar Esad’la güçlü ilişkileriniz var. İletişiminiz var ve ziyaretler yapılıyor. Geçmişte Suudi Arabistan ve İran arasında arabuluculuk yaptınız ve tutumunuz oldukça önemliydi. Aynı şekilde Esad’la Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili görüşüyor musunuz? İlerleyen günlerde ırak’ın suriye ile Türkiye arasında arabulucu olma ihtimali var mı?" sorusuna "Öncellikle Suriye’nin güvenliği ve istikrarı Irak’ın ulusal güvenliği ve istikrarı demektir. Bugün Irak’ta gerçekleştirilen terör tehlikelerinin çoğu Suriye devletinin kontrol edemediği ve DEAŞ'tan arta kalan örgütlerin olduğu bölgelerden ve oradaki kamplardaki ve hapishanelerdeki teröristlerden kaynaklanıyor. Bu bizim için büyük bir endişe kaynağı ve sınır güvenliğimiz için bir tehlike. Üstelik Irak- Suriye sınırında kontrolümüz olmasına rağmen. Bunun yanı sıra kardeş Suriye halkının uzun süren savaş boyunca yaşadığı sıkıntıları görmezden gelemeyiz" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye ile uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalışıyoruz"

"Biz Suriye’nin güvenliği ve istikrarı için ortaya konan bütün çabaların yanındayız. Özellikle Arap Birliği nazarında Suriye konusunda çok çaba sarf ettik ve Suriye’nin Arap Birliği’ndeki koltuğunu geri almasını sağlayan ülkelerden biriyiz. Şüphesiz Suriye’de diyalog ve uzlaşma olması hususunda Türkiye ile aynı düşünüyoruz. Çünkü Türkiye’nin karşı karşıya olduğu terör tehlikesinin kaynağı da suriye devletinin kontrolünün olmadığı bölgeler. dolayısıyla uzlaşmaya varılması ve anlaşmazlık olan konuların giderilmesi ve ortaklaşılan konularda odaklanılması için bakış açılarının yakınlaşmasında ortak bir çıkar söz konusu. Bu bağlamda bölge ülkelerinin bakış açılarının yakın bir zemine oturtulmasında Irak’ın rolü merkezi bir konumda ve önemli. Sizin de zikrettiğiniz gibi Suudi Arabistan ve İran arasında yakınlık kurulmasında Irak aktif bir rol üstlendi. Şu an aralarında özel bir ilişki var ve kesinlikle bu çok kolay bir durum değildi. Çünkü ilişkiler gergin bir süreçle paralel gidiyordu. Ama başarılı olduk ve bölge de bundan kazandı. Çünkü bizim hedefimiz bu. Bölge ülkeleri birbiriyle uyumlu hale nasıl gelir diye böyle bir rol üstlendik. Suriye ve Türkiye arasında da böyle bir uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalışıyoruz"

"Daha öne bu konuyla ilgili Erdoğan veya Esad’la konuştunuz mu?" sorusunu yanıtlayan Sudani, "Kesinlikle bununla ilgili görüşmeler devam ediyor. Ve inşallah yakında bu bağlamda bazı adımlar olacak" dedi.