Ekonomi

Ipsos araştırması: Okul masrafı 10 veliden 8'ine harcamaları kıstırdı

Okul masrafları karşısında zorlamayan ebeveynlerin oranı sadece yüzde 6'da kaldı

18 Ekim 2022 17:38

Ipsos tarafından yapılan bir araştırma her 10 veliden 8'inin okul masraflarını karşılayabilmek için çeşitli harcamaları azalttığını ortaya koydu. En çok kısılan harcama kalemleri dışarıda yemek, giyim ve mutfak harcamaları, dışarıda eğlence ve kişisel bakım ürünleri oldu.

Ipsos'ın yaptığı Antikriz Monitörü araştırma verilerinden derlenen verilere göre, veliler çocukların okul masrafralarını karşılayabilmek için diğer harcamalarını kıstı.

Bloomberg HT'de yer alan araştırmaya göre, velilerin yüzde 81’i okul harcamalarının yanı sıra bu masrafları karşılayabilmek için diğer harcama kalemlerini de kısmaya çalıştı. Dışarıda yemek yemek, dışarıdan yemek ısmarlamak ya da sinema tiyatro gibi dışarıda eğlence aktiviteleri daha az yapılırken araştırmaya katılanların yüzde 43'ü mutfak harcamalarını kıstığını belirtti.

Zorlanmayan veli yüzde 6

Çocuğu okula giden ebeveynlerin yüzde 70’i okul masraflarının bütçelerini çok zorlayacak şekilde arttığını, yüzde 24’ü de biraz zorlayacak şekilde arttığını söyledi. Okul masrafları karşısında zorlamayan ebeveynlerin oranı ise sadece yüzde 6.

Okul masrafları karşısında zorlanan ebeveynlerin yüzde 67’si okul ile ilgili harcamaları da kıstığını belirtirken okul masraflarını kısmak için ebeveynlerin yüzde 37’si kırtasiye giderlerini ya kıstı ya da geçen seneden kalan kırtasiye malzemelerini kullandı.

Katılımcıların yüzde 36’sı çocuklarına bir önceki senenin okul kıyafetlerini giydirdi. Her dört veliden biri okulda yapılan yemek harcamalarını kısmak için evden sandviç ya da yemek yapıp çocuklarının yanına verdiğini söyledi.

Ertelenebilir kalemler kısıldı

Verilerle ilgili Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, "Her on veliden yedisi ise çok zorlandığını belirtiyor. Her on veliden sekizi ise okul masraflarına kaynak ayırabilmek için başka kalemlerde de kısıntı yaptığını söylüyor, kısıntı yapılan başlıklar bizim daha önceki araştırmalarımızdaki tespitlerimiz ile paralel; dışarıda yeme-içme, eğlence, giyim gibi ertelenebilir harcamalar" değerlendirmesini yaptı.

Gedik, havaların soğuması ve ısınma masrafının da eklenmesi ile aile bütçesinin yönetimi daha da zorlaşacağını da sözlerine ekledi.