Gündem

İpek Kıraç: Hedefimiz Koç topluluğunun teknoloji ve inovasyon bölümlerindeki kadın çalışan oranını yüzde 30’a çıkarmak

UNWomen’da tartışıldı: Kadına yönelik ayrımcılığın yeni adı; dijitalleşme!

27 Eylül 2022 19:37

Şirin Payzın

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ( UNWomen) iki yıllık pandemi arasından sonra üst düzey ve yüz yüze  ilk toplantısını New York’da yaptı..

Zirvenin sloganı "Cinsiyet eşitliği için verilen sözleri yerine getirmek için daha güçlü adımlar atma zamanı" olarak belirlenmişti.

Pandemi sırasında ve sonrasında  dünya çok değişti. Ekonomik şartlar zorlaştı. Dijitalleşme hem günlük hayatın hem de çalışma hayatının olmazsa olmaz koşulu haline geldi.

Bu yüzden dünyanın dört bir köşesinden gelen hükümet temsilcileri, kadın liderler, kadın örgütleri ve aktivistler, pandemi sonrası dönemin en büyük meselesinin dijitalleşmenin yol açtığı sorunlarla mücadele olduğunu düşünüyorlar.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin New York’taki toplantısı

Yani kadına yönelik ayrımcılığın yeni adı “dijitalleşme”

Çünkü yüksek teknolojinin kullanıldığı sanal ortamlar, dijital imkan ve beceri gerektiren yeni düzen dünyanın büyük bir bölümünde kadınların ve kız çocuklarının  hizmetlere, eğitim hakkına, iş bulma ve çalışma imkanlarına ulaşmasının önündeki en önemli engellerden biri haline gelmiş durumda.

Bu nedenle  hükümetlerin cinsiyet eşitliğinin sağlanması için güçlü adımlar atmaya başlaması, bu konuda imzaladıkları uluslararası sözleşmelere de sadık kalmaları talebi eskisinden daha güçlü.

Özel sektör ise yeni hedefler koymak ve uygulamak zorunda.

New York’daki toplantılara Türkiye’den ve özel sektörden tek katılımcı Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, “hayaller hedefimiz” sloganıyla yola çıktıklarını, teknoloji ve inovasyon bölümlerinde çalışan kadın oranını 2026 yılına kadar en az yüzde 30 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Kıraç, Koç topluluğunun her yaş grubundan 500 bin kadın ve kız çocuğuna ulaşmak için 30 ayrı program yürüttüğünü ayrıca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programını (UNDP) ile birlikte Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi KWORKS’ün Kadın Teknoloji Girişimcileri Programı’nı desteklediklerini anlattı. İpek Kıraç, önemli hedeflerinden birinin de topluluk olarak yeni ürün ve hizmetlerinin inovasyon ve AR-GE süreçlerinin eşitlikçi bakış açısıyla yürütmek ve başta kız çocuklarının teknolojiye ve inovasyona yönelmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Yüksek teknoloji kullanılarak  üretilen yeni nesil pek çok ürünün tüketilmesinde hedef kadınlar ise  neden kadınların beyin gücünden daha fazla yararlanılmıyor? Tartışma konusu bu…

Toplantıda konuşan Ruanda İnovasyon Bakanı Paula Ingabire sadece otomotif sektörünü örnek vererek önemli bir konuya dikkat çekti : “Yeni nesil arabaları kadınlar da kullanıyor . Kadınlar o arabalarla çocuklarını okula getirip götürüyorlar. O zaman arabaların koltuklarını, emniyet kemerlerini kadın tasarımcılar geliştirmeli. Kadın tasarımcılara bütün sektörlerde ihtiyaç var. Bizim hedefimiz bütün sektörler için daha fazla kadın tasarımcı, mühendis, bilişim uzmanı yetişmesini sağlamak.”

Ruanda İnovasyon Bakanı Paula Ingabire

Toplantının sonunda İpek Kıraç‘ın şu vurgusu da önemliydi: “Toplumsal Cinsiyet eşitsizliği ile mücadelenin en önemli göstergesi liderler için de kurumlar için de temenni ve iyi niyet diline son verip, somut hedefler ortaya koymak. Bu hedefleri cesaretle, kararlılıkla gerçekleştirmek… Toplumsal cinsiyet eşitliğini ancak birlikte hareket ederek, kolektif etkiyi oluşturarak sağlayabiliriz.”

Finlandiya Kalkınma ve Ticaret Bakanı Ville Sikinnari’nin söyledikleri de bu tespiti destekledi. Sikinnari, "Söylenecek her şey söylendi şimdi harekete geçme zamanı" dedi.

Finlandiya Kalkınma ve Ticaret Bakanı Ville Sikinnari

UNWomen‘ın İcra Direktörü Sima Bahous‘a göre de  eşitsizlik döngüsünü kırmanın ve gelecek nesiller için, şeffaf, güvenli ve eşit bir dijital gelecek inşa etmek için güçleri birleştirmenin tam zamanı

Sima Bahous-UNWomen İcra Direktörü

Toplantının özeti “dijital haklar kadın haklarıdır”

Pandemi sonrası ortaya çıkan yeni dünya düzeninde ülkelerin kalkınabilmesi için kadınların gücüne çok daha fazla ihtiyaç var. Dünyanın genelini etkileyen derin yoksulluk, gelir dağılımındaki eşitsizlik buna bağlı gelişen eğitim, sağlık, iklim krizi gibi sorunlu alanlarda çözümler üretilecekse kadınlara yönelik eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor.