Dünya

İnternette "cinsel şantaj suçu işleme rehberleri" satılıyor

29 Mayıs 2024 19:29

İnternet üzerinden cinsel içerikli görüntülerini kullanarak mağdurlardan daha fazlasını koparmak için şantaj yapma rehberi satıldığı ortaya çıktı.

İnsanların cinsel içerikli özel fotoğraf ve videolarının kullanılarak şantaj yapılmasının yaygınlaşmasıyla internette cinsel şantajın nasıl yapılacağına dair rehberler satılmaya başlandı.

BBC’nin ortaya çıkardığı ve 10haber'in Türkçeleştirdiği habere göre rehberlerde nasıl genç bir kadın gibi davranıp mağdurları kandırabileceği ve cinsel içerikli fotoğraf ve görüntü göndermeye ikna edeceği, ardından bunları kullanarak şantaj yapılacağı anlatılıyor. Bu görüntüler kullanılarak mağdurlardan para koparılıyor.

Uzmanlar çoğunlukla Nijerya merkezli çetelerin sorumlu olduğu cinsel şantaj mağduru çocuk sayısında büyük bir artış olduğuna dikkat çekiyor. Britanya’da son 1.5 yılda cinsel şantaj mağduru iki çocuk intihar etti. Geçen ay Ulusal Suç Dairesi okullara yönelik ülke çapında cinsel şantaj tehlikesine karşı uyarı yayınladı.

Cinsel şantaj konusunda uzman istihbaratçı Paul Raffile bu sorunu çocuklara yönelik büyük bir tehdit olarak tanımlıyor:

“İnternetteki bu suçlular son iki senede kısa zamanda çok zengin olabilecekleri ‘pazardaki boşluğu’ fark ettiler, yani gençleri. Kurbanlarını sosyal medya platformlarında liseleri ya da genç spor takımları gruplarını arayarak buluyorlar. Sonra takip edip arkadaş oluyorlar.”

BBC’nin ulaştığı cinsel şantaj suçu işleme rehberleri, açık bir şekilde videolu tanıtımlarla satılıyor. Rehberlerde takip edilemez telefon numarasının nasıl alınacağını, nasıl sahte profil açılacağını ve güvenli ödeme yöntemleri anlatılıyor.