Bilim / Teknoloji

İnsan kopyalamaya bir adım kaldı!

Avustralya Hükümeti, bilim adamlarının insan embriyolarını kopyalamalarına ve embriyoya ait kök hücreler elde etmelerine izin verdi.

17 Eylül 2008 03:00

Avustralya Hükümeti, bilim adamlarının insan embriyolarını kopyalamalarına ve embriyoya ait kök hücreler elde etmelerine izin veren ilk lisansı verdi. Lisansın, tüp bebek çalışmaları yapan Sydney IVF şirketine verildiği ve şirketin, araştırma için 7200 insan embriyosuna erişme imkanı olduğu bildirildi.

Şirkete söz konusu lisansı veren Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırma Konseyi'nin lisans komitesi başkanı doktor John Findlay, Sydney IVF'nin çalışmasının yakından takip edileceğini belirterek, şirkete tedavi amaçlı kopyalama lisansı verildiğini, embriyoların fetüs aşamasına ulaştırılmasına izin verilmediğini kaydetti. Bilim adamlarının, araştırmalarını, en fazla embriyonun rahime henüz yerleştirilmediği blastokist aşamasında sürdürebilecekleri belirtildi.

Şirketin araştırmasında başarılı olması halinde, bunun dünyada bir ilk olacağı kaydedilirken, Sydney IVF, araştırmalarında, yalnızca yeterince olgunlaşmadıkları ya da düzgün bir biçimde döllenmedikleri için tüp bebek için uygun olmayan ve donörlerin izin verdiği yumurtaları kullanacaklarını açıkladı.

Sydney IVF, embriyo kopyalamak için embriyona ait kök hücre, toplanmış yumurtalara tutulu kümülüs hücreleri ve deri hücrelerinin kullanılacağını bildirdi.
Dünyada kök hücre çalışmaları yapılan diğer ülkelerde, bilim adamlarının, çeşitli teknikler kullanarak, embriyoya ait hücrelere benzediklerine inandıkları kök hücreler elde etmelerine izin veriliyor, ancak hiçbiri, kopyalanmış insan embriyosundan embriyoya ait hücreler çıkaramıyor.
Avustralya'da tedavi amaçlı kopyalama araştırması üzerindeki yasak, 2006 yılı Aralık ayında parlamentoda yapılan oylamada kaldırılmıştı. Ülkede üreme amaçlı insan kopyalamak ise yasak.

İlgili haberler:

Bu köpekler “klon”