Gündem
BBC Türkçe

İngiltere'de ebevenynler bölündü: Sosyal medyada çocukların fotoğrafları paylaşılmalı mı?

İngiltereiletişim denetleme kurumu Ofcom'un yaptırdığı araştırmaya göre, ebeveynler çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşma konusunda bölünmüş durumda. Paylaşımda bulunmayan anne babalar, çocuklarının mahremiyetini düşündüklerini söylüyor.

29 Nisan 2018 20:30

İngiltere'de iletişim denetleme kurumu Ofcom'un yaptırdığı bir araştırmaya göre, ebeveynler çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşma konusunda bölünmüş durumda.

Çalışmaya göre, anne ve babaların yarısından biraz fazlası, çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada asla paylaşmıyor ve buna gerekçe olarak da 18 yaşından küçüklerin mahremiyetini korumayı gösteriyorlar.

Ofcom Tüketici Grubu Direktörü Lindsey Fussel BBC'ye yaptığı açıklamada, "Anne ve babalar bu konuda cidden bölünmüş durumda. İyi haberse fotoğrafları paylaşanların yüzde 80'inden fazlası, bu fotoğrafları kimlerin görebileceğini belirleme konusunda kendilerine güveniyor. Örneğin; aileleri ve arkadaşlarıyla sınırladıklarını söylüyorlar" dedi.

Fotoğraf paylaşmayanların yüzde 87'si çocuklarının hayatlarının mahrem kalmasını istediklerini ve yüzde 38'i d çocukların kendisinin bunu istemediğini belirtti.

Paylaşanların yüzde 52 ise çocuklarının bu konuda bir şikayeti olmadığını vurguladı ve sadece yüzde 15'i çocuklarının büyüyünce ne düşüneceğinden kaygılandığını söyledi.

Ankete katılanların çoğu da sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarının kullanım koşullarının ne olduğunu tam olarak bilmeden kabul ettiklerini ifade ediyor. Yarısı da yüklenen bir fotoğrafı daha sonra silmenin her zaman kolay olmayabileceğini kabul ediyor.

Çalışmada, katılımcılara internete yükledikleri fotoğrafları nasıl hazırladıkları da soruldu.

Sonuçlara göre katılımcılar internete koydukları her selfie için kendilerinin ortalama altı fotoğrafını çekiyor.

Instagram, Snapchat ve Facebook'taki filtrelerle, paylaşmadan önce bir dakikadan biraz daha fazla üzerinde oynama yapıldığı kaydediliyor.

Ayrıca katılımcıların yüzde 61'i fotoğraflarının gerçek hayatlarının doğru bir yansıması olduğunu düşünürken, yüzde 74'ü başka insanların kendi hayatlarını bir gül bahçesiymiş gibi yansıttıklarını düşünüyor.

Rapordan çıkan diğer sonuçlarsa şöyle:

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir