Çevre

İngiltere ‘yanıyor’ | Londra’da hava 21.2 dereceyi gördü; bu, tarihin en sıcak kışı demek

Pazartesi’ye kadar rekor, 19.7 derece ile 1998 kışına aitti

27 Şubat 2019 07:15

‘’Pişmiyor musun öyle’’ diyor, boynundaki üniversite kimliğinden London School of Econmics üniversitesinde öğrenci olduğunu belli eden kız. Londra’nın merkezindeki Holborn metro durağından henüz çıkan arkadaşına şaşkınlıkla bakıyor: ‘’Havanın farkında değilsin herhalde?’’

Aslında şehirde hemen herkes ‘şaşkın’ son günlerde. Yetkililer bugün, ‘kayıt altındaki tarihin en sıcak kış günü’nün yaşandığını açıkladı. Nitekim Londra’nın güney batısında bulunan Kew Gardens bölgesinde hava sıcaklığı 21.2 dereceyi gördü.

Rekor, 19.7 derece ile 1998 kışına aitti

Britanya’nın yetkili ‘hava ajansı’ Met, kış mevsimini aralık ayının başından şubat sonuna kadar tanımlıyor. Aslında rekor, pazartesi günü 20 derece ile kırılmış, yine tarihte ilk kez ülke, kışın böylesine sıcak bir gün yaşamıştı. Pazartesi’ye kadar rekor, 19.7 derece ile 1998 kışına aitti.

Öte yandan şehirde hava sıcaklığının sürekli bu derecelerde gezmediğinin de altını çizmek gerekli. Öyle ki, şubat ayı başında Londra sıfır dereceye yaklaşan günler yaşamış, ocak sonunda ise aralıklarla kısa ve derece şiddetsiz kar yağışı şehirde etkili olmuştu.

"Son 30 yıldır hava sıcaklığı yavaş bir trendle yükseliyor"

Met çalışanlarından meteorolog Martin Bowles, ‘’Bu zamanlar için Londra’da ortalama sıcaklık 9 derecedir. Yani tanık olduğumuz bugünler, ortalamanın 10 derece üzerinde seyrediyor’’ diye konuştu. ‘’İklim değişikliğini doğrudan suçlayamayız çünkü ‘iklim’den değil, ‘hava durumu’ndan bahsediyoruz. Ancak yaşadığımız, iklim değişikliğinin belirtilerinden. Son 30 yıldır hava sıcaklığı yavaş bir trendle yükseliyor; yani radikal sıcaklıkların da artışına şahit oluyoruz.’’

Geçtiğimiz yıla kıyasla bakıldığında ise tam zıt bir trend yaşandığı ortaya çıkıyor. Zira Britanya, Mart’ın ilk haftasına eksi derecelerde ve sıkı kar yağışı altında girmişti. O günlerde yayınlandığı raporda Met, ‘ülkenin 1986 yılından bu yana en düşük sıcaklığa şahit olduğunu’ dile getiriyordu.

Bu haftanın sonuna doğru Londra’yı yağmurlu ve 10 derece civarında bir hava durumunun beklediği öngörülüyor. Bowles, ‘’Kışı oldukça sıcak günlerle kapıyoruz ama bahar, sıradan başlayacak’’ diyor.

Londra güneşinin altında sohbet ettiğim bir siyaset bilimi doktoru ise ‘’Şaşırmıyorum doğrusu’’ diye söyleniyor. ‘’Küresel ısınmayı reddeden insanların güç sahibi olduğu bir zamandan geçiyoruz sonuçta…’’