Dünya

İngiltere ve Galler'de yerel seçimler; Muhafazakârlar kan kaybetti, İşçi Partisi yükselişte

Muhafazakârlar 115 sandalye kaybetti; İşçi Partisi 60 sandalye kazandı

03 Mayıs 2024 09:30

T24 Dış Haberler

Britanya'nın parçası olan İngiltere ve Galler'de belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve polis komiserlerini belirlemek için yapılan yerel seçimlerde oy vermek üzere halk sandık başındaydı.

İktidardaki Muhafazakâr Parti'nin yerel seçimde ağır kayıplara yaşadığı aktarılırken ana muhalefetteki İşçi Partisi ise 14 yıl aradan sonra yeniden iktidara gelmek için önemli kazanımlar elde etti. 

Şu ana kadar meclis için 2 bin 661 sandalyenin ancak dörtte biri sayılmışken, Muhafazakârlar 115 sandalye kaybetti; İşçi Partisi 60 sandalye kazandı.

AP'nin aktardığına göre; İşçi Partisi İngiltere'de on yıllardır elinde tutmadığı belediye meclislerinin kontrolünü kazandı. Ancak İngiltere'nin kuzeybatısındaki Oldham gibi Müslüman nüfusun yoğun olduğu bazı bölgelerde, lider Keir Starmer'ın Gazze'deki çatışmada İsrail yanlısı bir tutum sergilemesinin bir sonucu olarak partinin adayları beklenenden az oy aldı. 

Yaklaşan genel seçimlerin olası sonuçları konusunda fikir veren şey de İngiltere'nin kuzeybatısında uzun süredir İşçi Partisi'nin elinde olan ve 2019'daki son genel seçimde dönemin Başbakanı Boris Johnson'ın büyük bir zafer kazanmasıyla Muhafazakârlara geçen Blackpool South'u İşçi Partisi'nin kazanması oldu. İşçi Partili Chris Webb, 10 bin 825 oy alarak ikinci sıradaki Muhafazakâr rakibinden 7 bin 607 oy fazla aldı.

Starmer, "Blackpool South'daki bu sismik zafer bugünün en önemli sonucudur. Bu, seçmenlerin Rishi Sunak'ın Muhafazakarlarına doğrudan bir mesaj gönderme şansına sahip olduğu tek yarışmadır ve bu mesaj ezici bir değişim oyudur" açıklamasında bulundu. 

Yerel seçimlerin su ana kadarki sonuçları, genel seçimlerde İşçi Partisi'nin bir sonraki hükümeti kuracağına ve Starmer'ın büyük bir farkla başbakan olacağına dair daha fazla kanıt sunuyor.

Birçok bölgede yerel seçim sonuçlarının, 3 Mayıs Cuma gecesi, bazılarının ise hafta sonu açıklanması öngörülüyor.