Ekonomi

İngiltere siyasetinde hareketli gün: Truss'ın başbakanlığı kaybedebileceği iddia edildi; Maliye Bakanı Kwarteng, ABD gezisinden erken döndü

Liz Truss, öğleden sonra basın toplantısı düzenleyecek

14 Ekim 2022 12:57

Britanya Başbakanı Liz Truss ve Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, eleştirilmeye devam ediyor.

İngiliz The Times gazetesi, Muhafazakar Parti içerisinde bir grubun 6 Eylül'de görevine başlayan  Başbakan Liz Truss yerine Boris Johnson döneminin Maliye Bakanı Rishi Sunak ya da Penny Mordaunt'ı başbakanlığa getirmek istediğini öne sürdü.

IMF ile görüşmeler yapmak için Washington'da bulunan eleştirilerin odağındaki diğer isim Maliye Bakanı Kwarteng'in gezisini erkenden bitirerek Londra'ya geri dönmesi da tartışılmaya başlandı. İngiliz basınına yansıya haberlere göre, Muhafazakar Parti vekilleri, Kwarteng ve Truss'ın 'mini bütçe' tasarısından 'önemli' bir geri adım atmasını talep ediyor.

Eylül ayının son haftasında duyurulan ve 'mini bütçe' olarak adlandırılan tasarının ardından Sterlin, dolar karşısında hızla değer kaybederek 1.04 seviyesine kadar gerilemişti. Maliye Bakanı Kwarteng, tasarının en çok eleştirilen maddelerinden en üst gelir grubuna uygulanan yüzde 45'lik vergiyi yüzde 40'a indirme kararından bir hafta içerisinde geri adım atarak vazgeçmişti.

Truss basın toplantısı düzenleyecek

Başbakan Liz Truss'ın bugün basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. İngiliz basınında belirtilen detaylara göre Truss'ın 'mini bütçe' tasarısından geri adım atması bekleniyor. Maliye Bakanı Kwarteng'in görevden alınabileceği de öne sürülüyor.

Başta YouGov olmak üzere birçok anket, Muhafazakar Parti'yi İşçi Partisi karşısında 17 ile 30 puan geride gösteriyor. Truss'ın ekonomiyi başarılı bir şekilde yönetebileceğin düşünenlerin oranı ise 5 haftada yüzde 11 seviyesine kadar geriledi.

İngiltere'de bir sonraki genel seçim 2024'te yapılacak.