Dünya

İngiltere parlamentosunun kalbinde bir Çin casusu açığa çıktı: Kimliğinin uzun süre açıklanmamasına milletvekillerinden tepki

28 yaşındaki Chris Cash, Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns tarafından araştırmacı olarak istihdam ediliyordu

11 Eylül 2023 09:27

T24 Dış Haberler

İngiltere parlamentosunda Çin casusu depremi yaşanıyor. Muhafazakar Parti'nin bir parlamento araştırmacısı Çin adına casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. 

Çin adına casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan 28 yaşındaki Chris Cash, Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns tarafından araştırmacı olarak istihdam ediliyordu. 

Çin tutuklamayı "siyasi bir maskaralık" ve "kötü niyetli bir iftira" olarak nitelendirdi. Çin'in Londra Büyükelçiliği Pazar günü yayımladığı açıklamada "Çin'in 'İngiliz istihbaratını çaldığından' şüphelenildiği iddiası tamamen uydurmadır ve kötü niyetli bir iftiradan başka bir şey değildir. Buna kesinlikle karşı çıkıyor ve Birleşik Krallık'taki ilgili tarafları Çin karşıtı siyasi manipülasyonlarını durdurmaya ve bu tür kendi kendine sahnelenen siyasi maskaralıklara son vermeye çağırıyoruz" denildi. 

Soldan sağa Çin'deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Julien Fisher;
Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns, Odanın Çin'deki eski yöneticisi Steven Lynch ve Chris Cash

İddiaları reddetti

Cash, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada masum olduğunu savunarak iddiaları reddetti. Medyada çıkan haberlere yanıt vermek zorunda hissettiğini söyleyen Cash, şu açıklamayı yaptı: 

"Yapılan yanlış haberlerle ilgili olarak kamuoyuna herhangi bir şekilde yorum yapmak zorunda bırakılmam doğru değil.

Ancak yapılan haberler göz önüne alındığında, tamamen masum olduğumun bilinmesi hayati önem taşımaktadır.

Bugüne kadarki kariyerimi Çin Komünist Partisi'nin meydan okumaları ve tehditleri konusunda başkalarını eğitmeye çalışarak geçirdim.

Abartılı haberlerde bana karşı iddia edilenleri yapmak, savunduğum her şeye aykırı olacaktır"

Milletvekillerinden tepki

Cash Mart ayında ilk olarak tutuklandığında yalnızca birkaç Bakan bilgilendirilmişti. Ancak casusluk faaliyetinin ayrıntıları bu hafta sonu kamuoyuna açıklandı. Bilgilendirilmeyen parlamento üyeleri bu duruma tepki gösterdi.

Çin'in yaptırım uyguladığı eski Muhafazakar Parti lideri Iain Duncan Smith, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bu son derece tehlikeli bir durum. Bu kişi, kararların alındığı ve hassas bilgilerin aktarıldığı bir yerde Çin hükümeti adına casusluk yaptığı iddia edilen bir kişi. Bu kişinin isminin açıklanması hayati önem taşıyor çünkü bu kişiyle temasa geçen pek çok kişi casusluk şüphesiyle tutuklandığından habersiz olacak. İsminin açıklanmasında açık bir kamu yararı söz konusudur"

Çin tarafından yaptırıma tabi tutulan bir Muhafazakâr milletvekili ise şunları söyledi:

"Tam bir şok halindeyim. Bize bundan bahsedilmedi, bize herhangi bir destek verilmedi. Yaptırım uygulanan tüm milletvekillerine haber verilmeliydi. Parlamentoda bizi hedef alabilecek daha kaç kişi var?"

Yaptırım uygulanan bir başka Muhafazakâr milletvekili ise şunları söyledi:

"Gazetede [The Sunday Times] okuyana kadar hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Kendimi inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğramış hissediyorum"

Cash'in yanında çalıştığı komite başkanı Kearns'e yakın bir kaynak ise eleştirilere "Alicia'nın tüm polis ve istihbarat taleplerini çiğneyerek bu davayı tartışması gerektiğine dair akıl almaz öneriler ancak yasal soruşturmalardan ya da istihbarat çalışmalarından hiç anlamayan kişilerden gelebilir" şeklinde yanıt verdi.