Profesör So, daha dayanıklı olması gereken yeni binaların neden yıkıldığının incelenmesinin önemini vurguluyor. EEFIT ekibi aynı zamanda deprem büyük yer kaymalarına neden olduğunu söylüyor.
Ekip yöneticilerinden UCL Üniversitesi'nden Dr. Yasemin Didem Aktaş, "Deprem sırasında yer yatay ve dikey olarak sallanır. Genellikle dikey sallantı, yatay harekete kıyasla çok daha zayıftır ve ihmal edilebilecek düzeydedir. Ancak bu depremde yatay hareketlenme de oldu" diyor.
Bu sürecin en belirgin işareti bir binanın devrilmiş veya batmış olması.
Dayanıklı binalar
Binaların depreme dayanıklı şekilde tasarlanması mümkün. Tasarım ve Mühendislik şirketi Arup'un sismik ekibini yöneten Ziggy Lubkowski, "Bina tasarladığımızda yapmaya çalıştığımız, can kaybını en aza indirmek" diyor ve devam ediyor:
"En temel tasarım ilkesi, binada az miktarda hasara izin vermek. Bu hasar, depremin enerjisini alır ve binanın ayakta kalmasını sağlar."
Amortisör ve bina altına takılan kauçuk yatakların da binalara eklenmesi mümkün ancak bunlar oldukça maliyetli. Ziggy Lubkowski, "Bunlar binanın yapım maliyetini yüzde 10-15 oranında etkileyebilir" diyor.
Önümüzdeki haftalarda bulgularını yayınlayacak olan EEFIT ekibi, yaşanan yıkımın tekrarlanmaması için çıkarılabilecek derslere dikkat çekeceğini belirtiyor.