Dünya

İngiltere'de musluk sularına dışkı karıştı, salgın hastalık riski var

23 Mayıs 2024 10:36

T24 Dış Haberler

İngiltere'nin Güney Devon bölgesindeki musluk suyuna dışkı karışarak ishale ve kramplara neden olan bir parazitle kirlendiğinin tespit edilmesinin ardından, yüzlerce kişinin risk altında olduğu belirtildi. 

Bölge sakinlerine suyun kaynatarak tüketilmesi tavsiye edilirken, parazitten kaynaklı olduğu düşünülen 46 vakanın araştırıldığı açıklandı. 

Suyun dışkı ile kirlendiğini kanıtlayan bulgular paniğe neden olurken, vakaların başka bölgelere sıçramasından endişe ediliyor. 

Cryptosporidium olarak tanımlanan virüsün, vücutta bir aya kadar aktif kalabileceği ve bir ay içinde hastalık oluşturabileceği belirtildi. Cryptosporidium, enfekte insan ve hayvanların bağırsaklarında ve dışkılarında yaşayabiliyor. 

Virüs, dışkıya dokunmak, kontamine su veya yiyeceklerde yüzmek veya tüketmek yoluyla doğrudan başka bir kişiden veya hayvandan yayılabiliyor. 

Enfekte olan kişilerde ishal, doğum benzeri kramplar, mide bulantısı veya kusma, hafif ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler görülüyor.

Doğu Anglia Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Profesör Paul Hunter, Birleşik Krallık'ın diğer bölgelerinde de virüs salgınının devam edebileceği konusunda uyarıda bulundu.