Dünya
BBC Türkçe

İngiltere'de Kur'an yakacağını duyuran aşırı sağcı Paludan'ın Ada'ya girişi yasaklandı

21 Mart 2023 09:34

 
 

İngiltere'nin Wakefield kentinde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapmak istediğini söyleyen aşırı sağcı Danimarka-İsviçre vatandaşı Rasmus Paludan'ın ülkeye girişinin yasaklandığı belirtildi.

Geçen şubatta İngiltere’nin kuzeyindeki bu kentte bir okulda, Kur'an’a zarar verdikleri için dört öğrenci okuldan uzaklaştırılmıştı.

Pazar günü Twitter’dan bir video yayınlayan Paludan, şehre gelerek, “demokratik olmayan güçlere karşı mücadele edeceğini” iddia etmişti. Aşırı sağcı siyasetçi, Ramazan ayının başlaması ile aynı gün Kur'an yakma eylemi yapacağını duyurmuştu.

Paludan’ın eylem tehdidi, İngiltere parlamentosunda da gündem oldu.

Wakefield kentinden İsçi Partisi milletvekili Simon Lightwood, Avam Kamarası’ndaki oturumda hükümete seslenerek, Paludan’ın ülkeye girişinin nasıl engelleneceğine dair güvence istedi.

İngiltere'nin güvenlikten sorumlu kabine yetkilisi Tom Tugendhat, Paludan’ın ülkeye girişinin halkın yararına olmayacağının göründüğünü ve giriş izni verilmeyeceğini söyledi. Tugendhat, Paludan'ın izlenen isimler listesine alındığını da kaydetti.

Paludan, daha önce Danimarka'da ırkçılık da dahil birçok suçtan 2020'de bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Paludan, Fransa ve Belçika'nın yanı sıra diğer bazı Avrupa ülkelerinde de benzer Kur'an yakma eylemleri planlamaya çalıştı. Bazı eylemleri sonrası ilgili kentlerde olaylar çıktı.

Türk büyükelçiliği önünde Kur'an yaktı

Paludan, Ocak 2023 sonunda Stockholm’deki Türk büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Bu olay İsveç ve Türkiye ilişkilerini etkilemişti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ifade özgürlüğü bağlamında eyleme izin verildiğini söyleyerek, "Ancak bir şeyin yasal olması mutlaka uygun olduğu anlamına gelmez" demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu olay sonrasında yaptığı açıklamada, Stockholm'ün NATO üyelik başvurusuna destek verilmeyeceğini söylemişti.

 

Danimarka merkezli ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, 2019’da yapılan seçimlerde yüzde 1,8’lik bir oy oranına ulaşmıştı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir