Dünya

İngiltere, büyükelçilik çalışanlarının bir kısmını Lübnan'dan geçici olarak geri çekti

06 Kasım 2023 11:41

T24 Dış Haberler

İngiltere Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İngiliz büyükelçiliği personelini geçici olarak Lübnan'dan çekeceğini duyurdu. 

İngilizlere, komşu İsrail ile Gazze arasındaki çatışma nedeniyle Lübnan'a herhangi bir seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulunmuş ve halen ülkede bulunan Britanyalıları uçuşlar devam ederken ülkeyi terk etmeye teşvik etmişti.  

Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO) tarafından yayınlanan bir seyahat güncellemesinde, "Lübnan'daki olayların hızla ilerlediği" ve Filistin-İsrail çatışmasının ortasında "durumun hızlı bir şekilde kötüleşme potansiyeli olduğu" belirtildi.

Uyarıda, "Lübnan dışındaki ticari rotalar ciddi şekilde kesintiye uğrayabilir veya kısa sürede iptal edilebilir ve ülke genelindeki yollar kapatılabilir. Şu anda Lübnan'daysanız, ticari seçenekler mevcutken hemen ayrılmanızı öneririz" denildi. 

Uyarıda ayrıca, "İsrail sınırındaki Güney Lübnan'da havan ve topçu atışlarının ve hava saldırılarının devam ettiği" ve "gerginliğin yüksek olduğu ve olayların çok az uyarıyla tırmanabileceği, bunun da Lübnan'dan çıkış yollarını etkileyebileceği veya sınırlayabileceği" belirtildi. "Sivil huzursuzluk riskinin de bulunduğu" vurgulandı.

ABD ve Fransa büyükelçilikleri de dahil olmak üzere büyükelçiliklerin dışında büyük protestolar yaşandı. Açıklamada, "Daha fazla protesto bekleniyor" denildi.