Gündem

“İngiliz subayı ölümünden 1 hafta önce ‘Türkiye’de işimiz bitti, ayrılıyoruz’ mesajı attı”

İngiliz subayının ölümüne basınca bağlı aort damarının patlaması neden oldu

20 Kasım 2019 11:44

İstanbul Karaköy’de şüpheli şekilde yaşamını yitiren eski İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier’in ölümüne yönelik yürütülen soruşturma devam ediyor. Adli Tıp Kurumu hazırladığı ilk raporda subayın,  ise basınç sonucu oluşan Aort damarı patlaması olduğunu açıkladı. Mesurier’in ölümünden bir hafta önce Suriye’de faaliyet gösteren ‘Beyaz Baretliler’ örgütüne “Türkiye’de işimiz bitti, ayrılıyoruz” mesajı attığı iddia edildi.

Milliyet’te yer alan habere göre, Le Mesurier’in, Suriye ve Irak’ta 500 ile bin dolar karşılığında ilk yardım görevlisi olarak örgüte kazandırdığı elemanlar aracılığıyla topladığı bilgileri iş birliği içerisinde olduğu ülkelerin istihbarat örgütlerine yüksek meblağlar üzerinden sattığı öne sürüldü. Le Mesurier’in elde edilen geliri zimmete geçirdiği ve eşi Emma Winber’in de durumdan haberdar olduğu iddia edildi.

 Subayın havada düştüğü anların kamera görüntülerine ulaşan polisin, Winberg’in telefon ve elektronik eşyaları üzerindeki incelemesinin de tamamlandığı kaydedildi. Subayın eşi Emma Winber'in yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor.

Gazeteci Murat Yetkin, blogunda kaleme aldığı yazıda subayın ölümüne ilişkin, "Başka sorular da var. Örneğin, (IŞİD’in de kuruluş tarihi olan) 2013 yılından itibaren Suriye’deki insan hakları ihlallerini duyuran “Beyaz Baretliler” grubun yöneticisi, eski İngiliz özel harekâtçısı, Rusların İngiliz istihbaratı MI6 ajanı olduğunu öne sürdüğü James Edward Le Mesurier’in 11 Kasım sabahı İstanbul’da ölü bulunmasının bu konularla bir ilgisi var mı?" yazdı.