Dünya

İngiliz askerî liderlerin İskoçya'nın en büyük kentinin kalbindeki heykelleri kaldırılacak: "Sömürge zulmünde parmakları var"

The Times'ın haberine göre; Glasgow'daki George Meydanı'nı yenileme çalışmaları Ocak ayında başlayacak ve 11 heykelin tamamı depoya kaldırılacak

06 Haziran 2024 13:49

T24 Dış Haberler

İskoçya'nın en büyük şehri Glasgow'un kalbindeki George Meydanı'ndan İngiliz askeri liderlerinin heykelleri "tasvir edilen bazı kişilerin sömürge zulmünde parmağı olduğuna dair endişeler" nedeniyle kaldırılacak. 

The Times'ın haberine göre; Glasgow'daki George Meydanı'nı yenileme çalışmaları Ocak ayında başlayacak ve 11 heykelin tamamı depoya kaldırılacak.

Konuyla ilgili The Times'a konuşan bir belediye yetkilisi; belediye meclis üyeleri, yetkililer ve tarihçilerden oluşan kölelik karşıtı çalışma grubunun böyle bir hamleyi önermesi halinde bazılarının kalıcı olarak kaldırılabileceğini doğruladı. Yetkili, "Bir ya da daha fazla heykelin meydana geri getirilmemesi yönünde bir karar alınırsa, tasarım buna göre uyarlanacaktır" dedi. 

ABD'de George Floyd'un öldürülmesiyle tetiklenen dünya çapındaki Black Lives Matter protestolarının ardından Bristol'daki aktivistlerin 17. yüzyılda köle tüccarlığı yapan Edward Colston'un heykelini şehrin limanına yuvarlamasının üzerinden dört yıl geçti. Protesto, Oxford Üniversitesi'ndeki Cecil Rhodes heykeli de dahil olmak üzere İngiltere'nin sömürgeci geçmişiyle bağlantılı diğer anıtların da yıkılması çağrılarına yol açtı.

Britanya hükümeti tarafından geçen yıl yayımlanan kılavuzda, Britanya'daki heykellerin koruyucularına, anıtlarla ne yapacaklarına karar verirken "herhangi bir politika veya gündem tarafından yönlendirilmeye direnmeleri" söylenmişti. 

George Meydanı'ndaki en tartışmalı iki heykel Sir John Moore ve Mareşal Colin Campbell'a ait.

Kentin SNP liderliğindeki yönetiminin bir üyesi olan Meclis Üyesi Graham Campbell, "Biri İngiliz sömürgeciliğine karşı direnen Kızılderililerin öldürülmesinde başrol oynadı; diğeri ise Karayipler'de köleliğe karşı direnen çok sayıda köleleştirilmiş Afrikalıyı öldürmek için çok zaman harcadı. Hiç şüphesiz bugün böyle insanların heykellerini dikmeyiz" dedi.