Dünya

IMF: Arap ülkelerindeki protestoların temel nedeni işsizlik ve kötü ekonomi

"Genç işsizlik oranının yüzde 25-30'u geçtiği bir bölgedeyiz"

28 Ekim 2019 18:31

Uluslararası Para Fonu (IMF) Arap ülkelerindeki protestoları tetikleyen nedenlerin başında işsizlik ve ekonomik büyümedeki yavaşlama olduğunu açıkladı.

Euronews'in haberine göre, Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, küresel ticaret gerilimleri, petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve düzensiz Brexit sürecinin yanı sıra protestoların yine bir sarmal halinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki büyümeyi olumsuz etkilediği vurgulandı.

Fon Arap ülkeleri ve İran'ı içine alan bölge ile ilgili 2019 büyüme tahminini de yüzde 1,1'den yüzde 0,1'e çekmişti. Bölgedeki en büyük 3 ekonomi olan Suudi Arabistan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili ekonomik beklentiler de aşağı yönlü olarka revize edildi.

IMF Orta Doğu ve Orta Asya Direktörü Jihad Azour "Bölgedeki ülkelerin büyüme hızları işsizliği düşürmek için gerekli olan seviyenin altında" ifadelerini kullandı.

Azour "Genç işsizlik oranının yüzde 25-30'u geçtiği bir bölgedeyiz ve işsizlik konusunda iyileşme sağlamaka için büyüme hızının 1-2 puan daha yüksek olması gerekiyor." dedi.

Yüksek işsizlik sosyal gerilimi artırıyor

Raporda yüksek işsizliğin Arap ülkelerindeki sosyal gerilimi daha da kötüleştirdiği vurgulandı.

Diğer yükselen ve gelişmekte olan ülkelerdeki işsizlik oranı yüzde 7 civarında olurken bu bölgede yüzde 11 düzeyinde. Rapora göre bu oran kadın ve geçlerde daha da artarken 2018 yılında kadınlar arasındaki işsizlik oranı yüzde 18 oldu.

2010 yılı başlarında br çok Arap ülkesinde yönetim karşıtı gösteriler patlak vermiş ve bu gösteriler Suriye, Yemen ve Libya'da iç savaşa dönüşmüştü. Son bir yıl içerisinde ise Cezayir, Sudan, Irak ve Lübnan'da yeni bir protesto dalgası patlak vermişti. Bu protestolar bir çok ülkede hayatı ve ekonomiyi durma noktasına getirdi.