Gündem

IMEI kayıt ücreti 1 yılda neredeyse 9 katına çıktı: "Bütçe öyle sıkıştı ki tuttuklarını yolacaklar"

Yurt dışından getirilen telefon kullanım izin harcı 1,500 TL oldu

19 Temmuz 2019 14:19

T24 Haber Merkezi
Gonca Tokyol

Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için zorunlu olan IMEI kaydında harç ücreti bugün bir kez daha artırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yürürlüğe giren kanun değişikliği uyarında yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izni harcı 618 TL’den 1,500 TL’ye çıkarıldı.

TIKLAYIN - Cep telefonunda IMEI kayıt ücreti 1500 TL oldu

Yapılan son düzenlemeyle birlikte IMEI pasaport kayıt ücreti olarak da bilinen tutar, son bir yılda neredeyse 9 katına çıktı. 8 Kasım 2018’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 170.70 TL’den 500 TL’ye çıkarılan kayıt ücreti, 30 Kasım’da yeni yıl için belirlenen harçlardaki yeniden değerleme oranıyla birlikte 2019’da 618.65 TL olmuştu.

"Aylardır söylüyordum, bugün oldu"

Yurt dışından getirilecek cep telefonlarının kaydı için gereken ücrette yapılan artış, sosyal medyanın da gündemine oturdu. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, mayıs ayında attığı “Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarında bu yıl için 618,60 ₺ olan harç tutarı (IMEI kayıt ücreti) çok yakında arttırılacaktır. Bu tutarın 1.000 ₺’nin üzerine çıkması muhtemeldir” tweet’ini hatırlatarak “Aylardır söylüyordum, bugün oldu” derken; Marmara Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova “Hayırlı cumalar” diyerek duyurduğu zammı ‘yaratıcı’ bir çözüm olarak niteledi.

"Para için her yere saldırmaya başladılar"

İktisatçı Mustafa Sönmez de yapılan zammın bütçe açığıyla ilgili olduğu yorumunda bulunarak, “Daha dün 618 TL idi 1 gecede 1500 TL yaptılar. Öyle sıkıştı ki bütçe, para için her yere saldırmaya başladılar. Tuttuklarını yolacaklar” dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın salı günü açıkladığı verilere göre, 2019’un ilk 6 ayında bütçe açığı 78,6 milyar liraya ulaştı.

Bakan Berat Albayrak’ın geçen yıl eylül ayında duyurduğu Yeni Ekonomi Programı’nda 2019 yılı için bütçe açığı hedefi 80.6 milyar olarak belirlenmişti. Türkiye, bütçe açığı hedefine ilk 6 ayda neredeyse ulaşmış oldu. TIKLAYIN - 6 aylık bütçe açığı 78,6 milyar lira oldu

Yurtdışından 'kaçak' getirilen arabaların vergileri yüzde 75 indirilirken...”

İktisatçı Yalçın Karatepe de TBMM’de bu hafta kabul edilen torba kanun kapsamında yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilmesine dair yapılan ‘kolaylaştırmayı’ hatırlatarak, “Yurtdışından “kaçak” getirilen arabaların vergileri %75 indirilirken yasal olarak getirilen cep telefonlarının kayıt ücretinin yaklaşık 3 katına çıkarılması nasıl açıklanabilir” diye sordu.