Gündem

İmamoğlu'ndan Maltepe mitingi: 'Bu şehir ve ülkeden yeni bir demokrasi doğacak'

Kılıçdaroğlu'na saldırı açıklaması: Orada bu hareketi yapanlar talimat almış kişilerdir

21 Nisan 2019 10:34

Gonca Tokyol

Mazbatasını 17 gün sonra alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Maltepe'de parti flamalarının yer almadığı 'İstanbul'a Yeni Bir Başlangıç' mitingi düzenledi. 16 milyon İstanbullu ile kucaklaşmak istediğini söyleyen İmamoğlu, yeni dönemde şehrin yeni yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, Ankara'da bir şehit cenazesinde saldırıya uğrayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamlarını ilettiğini söylerken, "Orada bu hareketi yapanlar talimat almış kişilerdir" dedi.

GALERİ - Fotoğraflarla Ekrem İmamoğlu'nun 'İstanbul'a Yeni Bir Başlangıç' mitingi

Miting alanındaki vatandaşların büyük kısmının Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıdan haberi olmadı. Saldırı, İmamoğlu'nun konuşmasından hemen önce gerçekleşti.

Tıklayın: İmamoğlu'ndan Maltepe açıklaması: İETT otobüslerimizi tahsis etmedik

Miting alanından dakika dakika gelişmeler şöyle:

16:10 - Miting, İmamoğlu'nun konuşmasının ardından sona erdi.

15.55 - Ekrem İmamoğlu, bugün Ankara'nın Çubuk ilçesinde katıldığı bir şehit cenazesinde linç girişimine maruz kalan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamlarını ilettiğini söylerken, "Talihsiz bir olay yaşandı. Ama kendisi çok iyi. Güleryüzlü bir şekilde selamladı. Orada bu hareketi yapanlar talimat almış kişilerdir" dedi.

TIKLAYIN - İmamoğlu: Bu şehir ve ülkeden yeni bir demokrasi doğacak

14.58 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenenden yaklaşık bir saat sonra sahneye çıktı. İmamoğlu, Maltepe'deki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Seçimlerden sonra birlik, bütünlük, kardeşlik mesajları vermek kolaydır kardeşlerim. Zor olan seçimden önce bunları yapabilmektir. Rakibinize oy veren milyonları rencide etmek, onlara hakaret etmek, bir takım siyasi matematik hesaplarına göre size seçimi kazandırabilir. Ama öyle kazanılmış bir seçimi yalnız siz kazanmış olurusuz. O seçimden asla millet kazançlı çıkmaz. Ben seçimleri değil, sizlerin kalplerini kazanmayı yeğledim."

İmamoğlu, görev süresince İBB’ye hakim olacak 5 temel felsefeyi şöyle açıkladı:

"Ben İstanbul'a yeni bir başlangıç vaadiyle buraya geldim. Bu başlangıcı 5 temel alanda sağlayacağız:

  1. İstanbul'a yeni neslin siyaset anlayışı hakim olacak
  2. İstanbul'a yeni nesil belediyecilik hakim olacak
  3. İstanbul'a yeni nesil yerel demokrasi hakim olacak
  4. İstanbul'a yeni nesil toplumsal birlik anlayışı hakim olacak
  5. İstanbul'a yeni nesil yurttaşlık anlayışı hakim olacak"

14.54 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı ve linç girişimi sonrasında alanda güvenlik önlemleri artırıldı. Alanda yer yer internet ve telefon erişimi engellendi.

14.00 - İBB’nin mehter takımı ile Beylikdüzü Belediyesi Beylikdüzü Gençlik Senfoni Orkestrası  aynı anda sahnede.

13.20 - Sahneye, Anadolu Ateşi çıktı.

13.15 - Sahneden, alana girmeye çalışanlar olduğu ancak girişlerdeki yığılmalar sebebiyle sıkıntı yaşandığı anonsu yapılıyor. Alandakilerden deniz kısmına isteniyor. Anonslarda, İmamoğlu’nun İETT otobüsü tahsis etmeme kararına vurgu yapılarak, “Kendi imkanlarımızla milyonları oluşturacağız” deniyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da mitinge gelenlerle selamlaşıyor.

12.50 - CHP’li Tekin: Millet kararını verdi, belediye başkanını seçti

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Maltepe’deki mitinginden önce T24’e konuştu. İmamoğlu’na verilen mazbatanın geri alınıp alınmayacağı tartışmasına değinen Tekin, "Millet iradesini zedeleyebilecek bir karar sadece İstanbul’a sadece bizlere değil, ülkemize büyük zarar verir. Millet kararını verip belediye başkanını seçmiştir. Nokta.” dedi.

12.45 - "Atı alan Üsküdar'ı geçti"

Maltepe'deki vatandaşlar, mazbata tartışmalarına ilişkin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 Nisan referandumunun hemen ardından yaptığı "Atı alan Üsküdar'ı geçti" ifadesini hatırlattı.

12.30 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 2017’deki Adalet Yürüyüşü boyunca eşlik eden, 15 Temmuz darbe gecesi tutuklanan Kara Harp Okulu öğrencisi oğlu Selahattin Kılıç için adalet isteyen Rizeli Veysel Kılıç da Maltepe’deki mitingde.

11.50 - Miting alanında şimdiden bir araya gelen İstanbullular, havanın da bir sürenin ardından açmasıyla birlikte güneşin tadını çıkarıyor.

11.20 - Miting alanı girişinde çok sayıda simitçi ve köfte ekmekçi var. İstanbullular yavaş yavaş alana geliyor. Miting katılımcıları, İmamoğlu’nun çağrısına uyarak sadece Türk bayrağı taşıyorlar.

11.10 - İBB’nin Maltepe’deki mitingine saatler kala, alana uzanan caddelerde çok sayıda bayrak dağıtıcısı var. Küçük 10, orta 20, büyük 50 lira.

Maltepe'den izlenimler...


'Bugün Maltepe'de buluşuyoruz'

Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından saat 14.00'te başlayacak miting için "İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına yapılan ve CHP ibaresi bulunmayan çağrı için sosyal medya hesaplarından video yayınlayan İmamoğlu, "Tüm maneviyatı ve değerleriyle bu şehirde yaşayan herkes için #YeniBirBaşlangıç bu... Biz, birbirini seven 16 milyon İstanbulluyuz ve bugün Maltepe'de buluşuyoruz" dedi.