Politika

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a “teğmen” yanıtı: Her olaydan darbe çıkarma huyunuzdan vazgeçin

"Dün 'katil' dediğine bugün 'kardeşim' diyen zihniyetten ilk seçimde kurtulacağız"

07 Eylül 2024 20:37

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kılıçlı yemin töreni nedeniyle teğmenleri hedef alan sözlerine tepki gösterdi. “Her olaydan, darbe çıkarma huyunuzdan vazgeçin” diyen İmamoğlu, sözlerini "Dün 'katil' dediğine bugün 'kardeşim' diyen zihniyetten, her şeyi siyasi menfaatine kullanan, milleti bölen bu akıldan milletçe ilk seçimde kurtulacağız" ifadeleriyle sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından kılıçlarını çekerek "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganını attıktan sonra bir yemin metni okuyan teğmenleri hedef alarak “Kılıçları kime çekiyorsun? Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmalar yapılıyor. Oradaki birkaç tane kendini bilmez de temizlenecek. Bunlar kaç kişi olursa olsun ordumuzda bulunması mümkün değildir” diye konuştu.

Erdoğan, kılıçla yemin eden teğmenleri hedef aldı: O kılıçları kime çekiyorsunuz? Kendini bilmezler temizlenecek

AKP'li Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez, yemin töreninde Atatürk'ü anmaları kadar doğal bir şey yoktur

Erdoğan’ın günler sonraki tepkisini manidar bulan Özel, uyardı: Teğmenlerin siyasi hesaplara alet edilmesini millet unutmaz, vazgeçin!

"Her olaydan, darbe çıkarma huyunuzdan vazgeçin"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’ın kılıçlı yemin eden teğmenlere yönelik sözlerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türk Silahlı Kuvvetlerimiz'in ve teğmenlerimizin, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığı siyaset üstüdür. Genç teğmenler en mutlu ve onurlu günlerinde büyük bir coşku içinde ülkenin kurucusuna olan saygılarını ifade etmek istediler, hepsi bu.

Her olaydan, darbe çıkarma huyunuzdan vazgeçin, gençlerimize yazık etmeyin. Sevgili gençler ve ailelerine sesleniyorum; dün “katil” dediğine bugün “kardeşim” diyen zihniyetten, her şeyi siyasi menfaatine kullanan, milleti bölen bu akıldan milletçe ilk seçimde kurtulacağız. Yaşasın Cumhuriyet. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk.”

Kılıçlı yemin tartışma yarattı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından teğmenler, törenin yapıldığı sahanın ortasında toplanarak kılıçlarını çekmiş, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganını attıktan sonra bir yemin metni okumuştu. Teğmenlerin görüntülerinin sosyal medyada yayılması üzerine, tartışma başlamıştı. 

Bahçeli'den tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AKP'ye yakın bazı isim ve hesaplar, teğmenleri hedef alan açıklamalar yapmıştı. Bahçeli, "Meselenin yakından takipçisi olacağız" derken, "30 Ağustos’u gölgeleyen, ülkemizi meşgul eden, hasımları ümitlendiren, istismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşması zorunludur" ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli ayrıca, "Siyaset ve toplum gündemine oturan, medyada her gün otopsi raporu yazılan vaki yeminin gayesi nedir? Buna kim ya da kimler karar vermiştir? Kanunla belirlenmiş yemini müteakiben mezun subayların bir bölümünün dile getirdikleri yemine ihtiyaç duyulmasının mana ve maksadı nasıl yorumlanmalıdır?" demişti.

TIKLAYIN - Bahçeli'den "Atatürk'ün askerleriyiz" yemini eden teğmenler üzerinden tepki dolu mesaj: İstismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesi...

Ömer Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı açıklamada teğmenlere sahip çıkmış, "Bunlar milletin evlatlarıdır" demişti. "Teğmenlere hakaret edilmesi de kabul edilemez" diyen Çelik, "İşte 'Hükümet Türkiye'yi şöyle şöyle kapatmaya çalışıyordu, AK Parti'ye buna karşı bir direniş kılıcı çekildi' gibisinden üslupla konuşmaları, asıl bunların yaptığı şey işte o eski vesayet anlayışının diriltilmeye çalışılması meselesidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Çelik, "Her şey incelenir, değerlendirilir, bir disiplinsizlik varsa bu disiplinsizliğe ya da bakılır ama burada dışarıdan söz söyleyerek, hem bu görüntü üzerinden bir vesayet hortlatmaya çalışan birtakım emekli askerlerin, siyasetçilerin, birtakım yazarların tutumu da yanlıştır" diye konuşmuştu.

TIKLAYIN - AKP'li Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez, yemin töreninde Atatürk'ü anmaları kadar doğal bir şey yoktur

Özgür Özel: "Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz" mi diyeceklerdi?

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise teğmenlere yönelik eleştirilere tepki göstererek, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz' demişler. Birileri bundan da rahatsız olmuş, ne diyeceklerdi?" vurgusunda bulunmuştu.

Özel, "Bu çocuklar size benzeyip de 'Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz' mi diyeceklerdi? Elbette Mustafa Kemal'in askerleri onlar" diye ekledi ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı esnasında Türk Ordusu'na karşı savaşan Nikolaos Trikopis'e göndermede bulundu.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den teğmenlere yönelik eleştirilere sert cevap: "Bu çocuklar size benzeyip de 'Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz' mi diyeceklerdi?"

AKP hükümetine yakın bazı gazetelerdeki haber ve köşe yazılarında da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP kurmaylarının, kılıçlı yemin olayından rahatsızlık ve kaygı duydukları iddia edilmişti. 

TIKLAYIN - Kulis | Erdoğan, MKYK toplantısında "Teğmenler o hareketi ben oradayken yapamazlardı" demiş

TIKLAYIN - AKP'de "teğmenler" kavgası büyüyor | Mücahit Birinci'den Yiğit Bulut'a: Ya siz FETÖ artığısınız ya da çer çöp sizsiniz

MSB inceleme başlattı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçlı yemin etmesine ilişkin inceleme başlattı.

MSB'den yapılan açıklamada, "Olay her yönüyle incelenmektedir. Disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali olan personel hakkında işlem yapılacaktır" denildi. 

TIKLAYIN - Milli Savunma Bakanlığı "teğmenlerin kılıçlı yemini" hakkında inceleme başlattı