Gündem

İlker Başbuğ: TSK’nın hataları, yanlışları, eksiklikleri oldu

"FETÖ, Alevileri hedef aldı"

12 Şubat 2019 08:43

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ‘FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik komplolarında FETÖlerin hedef alındığını söylerken “TSK’nın hataları, yanlışları, eksiklikleri var” dedi.

Yeni kitabı ‘Ergenekon’dan Çıkış’la okurunun karşısına çıkan Başbuğ, Hürriyet gazetesinden İpek Özbey'e konuştu. Hürriyet, Başbuğ’un açıklamalarının ikinci kısmını yayınladı.

TIKLAYIN - İlker Başbuğ: Bugün olsa yine Kozmik Oda’yı açardım

Başbuğ’un açıklamalarından bir kısım şöyle:

Bağlar bir noktadan sonra zayıfladı yani...

Komploların başında belki biraz sarsıldı ancak millet gerçeği gördükten sonra tekrar eski haline döndü. FETÖ, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik komploları yaparken özellikle mezhep olayını temel aldı, Aleviliği istismar etmeye çok çalıştı. Bu konuda biz hassasiyet gösterdik, çünkü özellikle bizim dönemimizde ihbarlara baktığınız zaman büyük bölümü mezhepsel olaya dayanıyordu.

Hedef alınan kişiler farklı mezheptendi, öyle mi?

Evet. Alevilerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden temizlenmesine yönelik hedefin öncelikli olduğunu gördük. Bu çok tehlikeliydi, milli orduyu çökertebilirdi. FETÖ, acımasızca bu konuyu hedef aldı, istismar etmeye çalıştı.

İhbarların kaynağı neresi?

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) üzerinden geliyordu. Biz bu ihbarları ciddiye almadık ve gerekli olan hassasiyet gösterildi. Milli ordu niteliğinden sadece Fetullah Gülen değil yabancılar da rahatsızdı.

Yabancılardan kastınız?..

Avrupa Birliği de Amerika Birleşik Devletleri de rahatsızdı. İsimleri çoğaltabilirsiniz de...

Ve bu rahatsızlık da FETÖ’nün TSK’ya sızmasını kolaylaştırdı...

Tabii TSK’nın hataları, yanlışları, eksiklikleri var. Ama olayın biraz da nedenleri üzerinde durmamız lazım. Burada önemli konulardan biri şu: FETÖ’ye alınan çocukların ilkokul sonu, ortaokul başlarında seçildiklerini biliyoruz. Bu çocuklar cemaate seçilirken iki niteliğe bakılıyor. Birincisi ailelerinin maddi durumundan dolayı okuma ve eğitimde zorluk yaşayacak çocuklar olmaları... İkincisi zeki, akıllı çocuklar olarak dikkat çekmeleri. Hatta bir üçüncü özelliği de ekleyebiliriz; bu çocuklar fizik olarak da düzgünler. Ortaokuldan itibaren ciddi bir şekilde doktrin eğitimi alıyorlar. Tabii Gülen örgütünün birinci hedefi bu çocukları askeri liselere sokmaktır. Yanlış bilinen bir konuyu hemen söyleyelim: Askeri Liseler ve Harp Okulu’na öğrenci seçiminde imtihan sistemi Silahlı Kuvvetler’in kontrolünde değil, dışında olan bir sistem.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın.