Dünya

İlk kez bir ABD’li Kongre üyesi, Ercan Havalimanı’na indi: Pete Sessions, KKTC’de temaslarda bulundu

04 Ağustos 2023 02:13

T24 Dış Haberler

ABD Kongre üyesi ve eski Ulusal Cumhuriyet Kongre Komitesi Başkanı Pete Sessions, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ziyaretlerde bulundu. Sessions, doğrudan KKTC'ye gelen ilk ABD'li siyasetçi oldu.

Sessions, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden geçmek yerine Ercan Havalimanı'na doğrudan inerek KKTC'ye ulaşan ilk ABD'li siyasetçi.

Sessions, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs sorununun ele alındığı bir görüşme yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın aktardığı bilgiye göre, Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın davetine icabetle, Ercan Havalimanı üzerinden KKTC'ye gelen Sessions, KTTO Başkanı Turgay Deniz ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tatar tarafından kabul edildi.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, uluslararası topluma ve ABD’ye, “Kıbrıs Türk tarafının iki Devlet ve egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı yeni politikasını tanıma” çağrısında bulundu. Tatar, bu yeni politikanın, sadece Kıbrıs'taki taraflar için değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesinde sorunların çözümü için de uygulanabilir, adil ve sürdürülebilir bir temel oluşturacağını belirtti.

KKTC basının geçtiği bilgilere göre ise görüşmede, KKTC tarafının özellikle turizm sektörüne dayalı ekonomik gelişimini desteklemesi üzerinde duruldu. Teknoloji alanındaki deneyimlerine dayanarak, özellikle ülkedeki üniversitelerin kaydettiği ilerlemeye ve mezunlarının kalitesine şahit olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtilen Sessions'ın, KKTC'nin yanında olduğu mesajı verdiği söylendi. 

Tatar: İki devletli çözüm çabamız uluslararası toplumda istediğimiz yankıyı uyandırmadı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, göreve geldiğinden beri savunduğu ve AKP iktidarının da desteklediği "adada iki devletli çözüm" fikrinin uluslararası toplumda istedikleri etkiyi yaratamadığını kabul etti.

Kıbrıs Haber Ajansı'na konuşan Tatar, Türk garantilerinin kaldırılmasını ve Türk ordusunun geri çekilmesi fikrini reddederken, Kıbrıs'ta "iki ayrı halk ve iki ayrı devlet olduğu" tezini savunmaya devam edeceklerini ifade etti.

TIKLAYIN | BDDK'nın kredi kartlarına taksit yasağı KKTC'de tepkiye neden oldu; turizm örgütleri "batarız" uyarısı yaptı

TIKLAYIN | KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: İki devletli çözüm çabamız uluslararası toplumda istediğimiz yankıyı uyandırmadı

TIKLAYIN | Erdoğan: Uluslararası toplumu KKTC'ye yönelik hukuki temelden yoksun siyasi kısıtlamaları kaldırmaya davet ediyorum

TIKLAYIN | Britanyalı milletvekilinden, "Britanya'dan KKTC'ye doğrudan uçuşların yapılması" çağrısı

TIKLAYIN | Erdoğan: Müzakere masasına geri dönülecekse KKTC tanınmalıdır