Gündem

Ilısu Barajı nedeniyle 2 köy aylardır elektriksiz ve susuz

Kayıklı Köyü Muhtarı Bulat, "Ne zamana kadar böyle kalacağız bilmiyorum. İnsanlar artık mikrop kapacak” dedi

21 Aralık 2019 16:05

Ilısu Barajı'nın geçen temmuz ayında su tutmaya başlamasının ardından 120 haneli Güneşli ve Kayıklı köyünün elektrik hatları su altında kaldı. Elektrik hatlarının su altında kalmasıyla birlikte aylardır iki köy hem elektriksiz hem susuz kaldı.  Güneşli köyü muhtarı Hilmi Türkan, 5 km uzaktan eşeklerle su taşıdıklarını anlatırken, Kayıklı köyü muhtarı Müslüm Bulat ise “Dama akan, yağmur suyunu toplayıp içiyoruz, kalırsa hayvanlara da veriyoruz” dedi. 

Görüşmeye gittiği, Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (Dedaş) Batman yetkililerinin, ‘bugün-yarın’ diyerek 2 ay boyunca hiçbir şey yapmadıklarını söyleyen Kayıklı köy muhtarı Müslüm Bulat (35) ise, “Direkleri yeni diktiler. Şimdi de ’tel daha gelmedi’ diyorlar. Ne zamana kadar böyle kalacağız bilmiyorum. İnsanlar artık mikrop kapacak” dedi.

Kayıklı köyü sakinlerinden Samet Bulat’ta (27) şöyle konuştu: “Hiçbir makinemizi kullanamıyoruz. Soğutulması gereken yada buzdolabında olması gereken herhangi bir gıdayı barındıramıyoruz. Barajın dibinde olan köyde elektriğin olmama gibi bir durum düşünmediğimiz için kuyulara da hiç su koymadık. Yağmur suyu ile yaşamaya çalışıyoruz. Onun dışında uzak yerlerdeki kuyulardan eşeklerle getirdiğimiz su ne kadar temiz olabilir ki. Engelliler yaşlılar her gün su almaya gidiyor. El fenerleri, powerbanklar, telefonlarımız boşaldığı zaman Siirt merkeze gönderiyoruz, doldurup bir gün sonra getiriyoruz. Elektrik olmadığı halde elektrik saatlerine bakmaya geliyorlar.