Gündem

İlber Ortaylı: Çipras, "Rum azınlık", "Müslüman azınlık" dedi, "Türk" demedi

"Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması sorunu devam ediyor"

10 Şubat 2019 10:36

Prof. Dr. İlber Ortaylı, geçen çarşamba günü Ruhban Okulu'nu ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın iki ülkede Rum azınlığın ve Batı Trakya’daki Müslüman azınlığın dinleri yüzünden sıkıntı yaşamalarının üzüntü duyduğunu ifade ederken "Türk" dememesine dikkati çekti.

Çarşamba günü Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etti.  Çipras'a Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın refakat etti, Fener Rum Patriği Bartholomeos cenapları ev sahipliği yaptı. Ruhban Okulu Müdürü Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis de başbakan ve heyeti karşıladı. Ziyareti değerlendiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, şunları kaydetti:

"Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması sorunu devam ediyor. Yunanistan bürokrasisi ve politikacılar bu ilişkileri olumlu yorumlarken, basın “Bundan hiçbir şey çıkmaz” diyormuş. En azından Yorgo Kırbaki’nin nakli bu. Görünüşte bu artık Türkiye ve Yunanistan değil, Ortodokslar arası sorunların da arttığı bu dönemde çözüm bekleyen bir alan. Çözüm nasıl olacak bunu göreceğiz. Karşılıklılık ilkesi yani Batı Trakya’da müftülük ve burada Ruhban Okulu bu sorunun ortasına konuyor.

Heybeliada halkı başbakana ve heyete yakınlık gösterdi. Okul her an eğitime başlayacakmış gibi düzenli ve bakımlı tutuluyor. Profesör İbrahim Kalın kütüphanedeki antika kitapların tamiri ve bakımını üstlenebileceklerini söyledi, bu iyi bir jest. Patrik Bartholomeos, Başbakan Çipras, profesör İbrahim Kalın’ın birlikte diktikleri ağaç Heybeliada Okulu’nun bahçesindedir. Bunlar kuşkusuz yeni manzaralar ve Fener Patrikhanesi’nin Ortodoks dünyasındaki etkisinin artmasını gösteriyor."


Yazının tamamı için tıklayın