Ekonomi

İktisatçı Ege Cansen: Yaşanan durum devalüasyon; enflasyon, dolar düşmeden gerilemez

Cansen, hükümetin yüksek enflasyon karşısında savaşı göstermesini "bahane" olarak nitelendirdi

11 Temmuz 2022 09:49

İktisatçı Ege Cansen, Türk Lirası'nda devalüasyon olduğunu ve doların düşmeden enflasyonun düşmeyeceğini belirtti. Cansen enflasyonun patlamasının sebebi olarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep enflasyon sonuçtur" söylemini gösterdi.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre Cansen, TL'de yaşanan süreci "devalüasyon" olarak niteleyerek "İster Merkez Bankası ister piyasanın zoruyla olsun, buna devalüasyon denilir. Bu patlamanın sebebi sermaye hareketleri oldu. O sırada Ukrayna savaşı patlamamıştı. Petrolde, emtiada o kadar büyük artış yoktu. Kasımdan aralık ayına olan dönemde iç piyasada ‘elimdeki TL sıfır olacak döviz alayım' dendi. O dönemde yaşanan artış, ithalattan değil. Halkın elindekilerini dövize geçirmesiyle oldu. Sonuçta o da gitti enflasyon olarak karşımıza çıktı” dedi.

"Savaş bahane"

Hükümetin Rusya Ukrayna savaşını bahane ettiklerini dile getiren Cansen, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Savaş olamasa da fiyatların artacağını kaydeden Cansen, “Dolar kuru 9 TL'den 18 TL'ye çıktı. Ticaretle falan olacak şey değildi. Tekrar ediyorum, Türk halkının TL'ye olan güvenini yerle bir ettiler” ifadelerini kullandı.