Kültür-Sanat

İKSV'nin Aydın Gün teşvik ödülüne başvuru için son günler

Gelecek vadeden bir genç müzisyene verilen 'Aydın Gün Teşvik Ödülü'nün başvuru süresi 1 Aralık itibariyle sona eriyor

29 Kasım 2013 20:59

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan ve Türkiye’de operanın gelişmesine büyük katkıda bulunan Aydın Gün anısına, vakfın 40. yıldönümünden itibaren verilmeye başlanan “Aydın Gün Teşvik Ödülü” ile vakıf, genç yeteneklere destek olmaya devam ediyor. Her yıl klasik müzik alanında, gelecek vadeden bir genç müzisyene verilen “Aydın Gün Teşvik Ödülü”nün 1 Kasım tarihinde başlayan başvuru süresi 1 Aralık itibariyle sona eriyor. 

Klasik müzik alanında verilen “Aydın Gün Teşvik Ödülü”yle, seçici kurul tarafından belirlenen, çalgı, şan, bestecilik veya şeflik dallarında aktif 30 yaşın altındaki bir sanatçıya, bir defaya mahsus olmak üzere 15 bin TL tutarında destek sağlanıyor.

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner başkanlığında, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü şef Rengim Gökmen, Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara, keman sanatçısı Cihat Aşkın, Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ile İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak’tan oluşan seçici kurulun kararı Aralık ayı sonunda açıklanacak.

“Aydın Gün Teşvik Ödülü”nün ilki, geçen sene, 1992 yılında Adana’da doğan genç kemancı Hande Küden’e sunulmuştu. Çeşitli yarışmalarda ödül alan, yurtiçi ve yurtdışında solist ve oda müziği sanatçısı olarak konserler veren Küden, halen Hanns Eisler Berlin Müzik Akademisi'nde yüksek lisans yapıyor.

 

Aydın Gün kimdir?

 

1917 yılında Adana’da doğan Aydın Gün, Türkiye’de operanın gelişmesine büyük katkıda bulundu; İstanbul ve Ankara Operaları’nın kurucuları arasında yer aldı ve her iki kurumda da genel müdürlük görevi üstlendi. Gün, “Avrupa Konseyi Kültür Ödülü”nün yanı sıra 1988 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla onurlandırıldı. İKSV’nin kurucuları arasında yer alan Gün, 1974-1993 yılları arasında İKSV’nin genel müdürlüğünü üstlenerek vakfın yaptığı birçok etkinliğin öncüsü oldu. Yirmi yıl süreyle Uluslararası İstanbul Festivali’nin sanat yönetmenliğini yaptı. İstanbul Bienali’nin ilk yılları sayılan Çağdaş Sanat Sergileri’ni başlatan Gün, Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması'nın da kurucuları arasında yer aldı. 1990'ların sonunda ailesiyle birlikte Berlin'e yerleşerek sanat alanındaki çalışmalarına orada devam eden Gün, 2007 Kasım ayında, 90 yaşındayken yaşamını yitirmişti.