Çevre

İklim değişikliğine yenik düşen ilk buzul başında anma töreni düzenlendi

Buzullar İzlanda yüzeyinin yüzde 11’ini kaplıyor

19 Ağustos 2019 08:20

Bilim insanları iklim değişikliğinin yaratabileceği felaketleri bildirmeye devam ederken İzlanda ilk buzul kaybını yaşadı. Buzul töreninin başında iklim krizine farkındalık yaratmak için İzlanda Başbakanı’nın da katıldığı bir anma töreni düzenlendi.

The Guardian'da yer alan habere göre, dünya tarihinin kayıtlı en sıcak Temmuz ayının ardından İzlanda’nın batısında bir buzul tamamen erimiş bir halde bulundu. İklim değişikliğinin bir sonucu olan buzul erimesine dikkati çekmek için yaklaşık 100 kişi buzulun eridiği bölgede toplandı. Eriyen buzul için düzenlenen anma törenine İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir, eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları çalışanları ve yerel araştırmacılar katıldı.

Törende konuşan Jakobsdottir, “Umarım bu tören yalnızca İzlanda’ya değil tüm dünyaya iklim krizi konusunda bir mesaj verir” dedi.

Erimiş buzulun bulunduğu kayaya “Geleceğe mektup” yazılı bir plaket bırakıldı. Plakette, “Gelecek 200 yıl boyunca kalan buzullarımızın aynı yoldan gitmesi bekleniyor. Bu eser ne olduğunu bildiğimizi ve ne yapılması gerektiğini bildiğimizi gösteriyor” yazıyor.

İzlanda, yılda 11 milyona yakın buz kaybediyor ve bilim insanları 2200 yılı itibariyle adanın çoğunda buzulların yok olacağından endişe ediyor. Buzullar İzlanda yüzeyinin yüzde 11’ini kaplıyor.