Çevre

İklim değişikliği Yunanistan'daki tarihi eserleri tehdit ediyor

"Her yıl daha fazla fon ayırmamız gerekiyor"

30 Haziran 2019 09:41

Atina’da düzenlenen İklim Değişikliği ve Kültürel Miras Konferansı’nda bilim insanları, iklim değişikliğinin, dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Akropolis’teki Partenon Tapınağı dahil olmak üzere Yunanistan’daki tarihi anıtları tehdit ettiğini belirtti.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre bilim insanları, Partenon Tapınağı’nın inşa edildiği Akropolis’in, Yunanistan'daki en eski arkeolojik alan olduğunu ancak hava kirliliğinin ve asit yağmurunun mermerlerini aşındırdığına dikkat çekti ve iklim değişikliğinin bu etkiyi giderek daha fazla arttırdığına dair kanıtlar olduğunu belirtti.

Yine taşkınların da bu önemli eserlerde yapısal sorunlara neden olduğu ifade edildi.

Tarihi MÖ 5. yy’a dayanan Akropolis’te bulunan Partenon Tapınağı, Yunan başkentinin kalbinde yer alıyor.

"Eski şehir kentinin duvarları geçmişte olduğundan daha fazla aşınıyor," diyen Yunanistan Kültür Bakanlığı sözcüsü Maria Flazaki, "Her yıl daha fazla vakamız var.  Eski şehirlerin duvarlarını korumak için daha fazla para fon veriyoruz,” açıklamasını yaptı

Yunanistan’ın köklü üniversitelerinden biri olan Atina Akademisi profesörlerinden Christos Zerifos, bazen kuraklık bazen de sel gibi doğa olaylarının eserleri etkilediğini söyleyerek, bu eserlerin daha fazla korunmaya ihtiyacı olduğunu, hava olaylarına karşı izleme sisteminin kurulması gerektiğini belirtti.