İklim Adaleti Koalisyonu, Bolu Kartalkaya'daki 36'sı çocuk olmak üzere 78 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yangına dair yaptığı açıklamada ilmaller zincirini sıralandı. Açıklamada, "22 yıllık AKP iktidarında yaşadığımız felaketler nedeniyle hiç kimse sorumluluk alıp istifa etmiyor, bu katliamlar bir daha yaşanmasın diye uygulama ve yasalarda hiçbir değişiklik yapılmıyor. Aksine, sorumluluk zincirin en zayıf halkasına atılıyor. Bizler, gerçek sorumluların görevlerinden el çektirilmesini ve yargılanmasını; dağ ekosistemleri, iş sağlığı güvenliği uygulamaları ve yangın korunma için radikal bir mevzuat değişikliği talep etmeye devam edeceğiz," denildi.
Uluslararası standartlara göre lüks otellerde zorunlu yangın önlemlerinin Grant Kartal Otel'de olmadığına dikkat çekilen açıklamada "Çünkü Türkiye'de müteahhit lobisi zaten yetersiz olan itfaiye yetkilerinin daha da azaltılmasını sağladı. Yangın için yapılan yatırımların karlı olmaması, yangın güvenliğinin yetersiz kalmasına yol açıyor. Müteahhitleri yangın sistemlerine yatırım yapmaya zorlayacak yaptırım olmadığı takdirde yangın önlemleri ölü bir yatırım olarak görülüyor ve sonuç olarak öldürüyor," denildi.
"İtfaiyelerin yangın güvenliği raporu verilmeden hiçbir ruhsat verilmemelidir"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"5 Nisan 2012 günü Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile itfaiyelerin uygun görüşü verme şartı kaldırıldı. Turizm Bakanlığı yeterli donanım ve kadrosu bulunmamasına rağmen her türlü ruhsat verme yetkisine kavuştu. Donanımı olmayan kurumun ruhsat düzenleyemeyeceği, ruhsatı veren kurumun da denetlemekle sorumlu olduğu ilkesine aykırı bu düzenleme ile özellikle vatandaşların toplu halde bulunduğu turistik konaklama tesisleri açısından büyük bir risk ortaya çıktı.
Bu yetki kaldırılmalı. İtfaiye Teşkilatı'nın onayı olmadan hiçbir başkaca kurumun ruhsat veremeyeceği yönündeki düzenleme hayata geçirilmeli. Kamusal hizmet sunan yapılar başta olmak üzere her tür ölçek ve yapıda itfaiyelerin yangın güvenliği raporu verilmeden hiçbir ruhsat verilmemelidir."
"22 yıllık AKP iktidarında yaşadığımız felaketler nedeniyle hiç kimse sorumluluk alıp istifa etmiyor"
"Gayet iyi biliyoruz ki yaşanan can kayıplarının sorumluları:
Yangın tedbirlerini kârlarına engel gören müteahhit lobisine ve kâr hırsıyla güvenlik tedbirlerini almaktan imtina eden sermaye sahiplerine hizmet etmekte olan; kamuyu koruyan tüm yasa ve yönetmelikleri sermayenin istediği şekilde değiştiren; meslek odalarını etkisiz hale getiren; bilim insanlarının uyarılarını itibarsızlaştıran; kamusal denetimi kamudan alıp özelleştiren, iş sağlığı güvenliği uzmanlarını patronların cebine bağlayan, bir tur şirketi sahibini Turizm Bakanı, eski çalışanını da turizm işletmelerini denetleyen genel müdürlüğünün başına getiren iktidardır.
22 yıllık AKP iktidarında yaşadığımız felaketler nedeniyle hiç kimse sorumluluk alıp istifa etmiyor, bu katliamlar bir daha yaşanmasın diye uygulama ve yasalarda hiçbir değişiklik yapılmıyor. Aksine, sorumluluk zincirin en zayıf halkasına atılıyor. Bizler, gerçek sorumluların görevlerinden el çektirilmesini ve yargılanmasını; dağ ekosistemleri, iş sağlığı güvenliği uygulamaları ve yangın korunma için radikal bir mevzuat değişikliği talep etmeye devam edeceğiz."
Ekosistem temelli değişim istiyoruz
"Dağ ekosistemleri etkin ve bütüncül bir korumadan yoksun. Neoliberal kaos, bu alanların yönetiminden sorumlu kamu idaresini etkisiz ve işlevsiz kılıyor.
Dağlık alanlar hassas ekosistemlere, yaşam ortamlarına sahip, nesli tehlike altında olan türler açısından barınak niteliğinde özel yaşam alanlarıdır. Su varlıkları ve nehirler açısından hayati öneme sahiptir. Genellikle insanların yaşamadığı bu bölgeler maden ve turizm şirketlerinin sömürü ve baskısı altında.
Kayak merkezleri oluşturulurken ekosistem korunmalıdır. Konaklamalar, evler ve oteller düşük rakımlı yerlerde inşa edilmeli, kayak alanları sadece pist olarak kullanılmalıdır.
Uluslararası standartlara göre bu bölgelere arabalar girmez, ulaşım teleferik, tünellerle, küçük trenlerle sağlanır. Bu merkezlerde mutlaka bir itfaiye teşkilatı bulunur.
Türkiye'de ise kayak pistleri olması gereken yerler üzerine oteller yapıldı ya da kayak alanlarının doğal yapısına zarar verildi. Ağaçlar kesildi, pistler açıldı. Açılan alanlara devasa oteller inşa edildi. Yıkıma uğrayan dağlık alan ekosistemlerini korumak ve bu yıkımı geri çevirmek zorundayız."
Fosil kapitalizm öldürüyor
"Son yıllarda meydana gelen yangınların asıl nedeni inşaat sektöründe kullanılan kolay yanıcı malzemelerdir. Binalarda yalıtım ve mantolama amaçlı olarak özellikle poliüretan ve polistren gibi aşırı yanıcı malzemelerin kullanılması ve gerekli önlemlerin alınmaması sebebiyle yangınlar hızla büyüyor. Yangının başlamasını, gelişmesini ve büyümesini hızlandıran bu malzemeler sebebiyle doğru müdahale ile kısa zamanda kontrol altına alınabilecek basit yangınlar bile kontrol edilemez boyutlara ulaşıyor. Yüksek binalarda özellikle cephelerde kullanılan malzemeler büyük önem taşıyor. Kolay alev alan, yandığı zaman da su ile müdahale etmenin çok zor olduğu bu tip malzemeler denetimi yapılmadığı ve maliyet açısından uygun oldukları için çokça tercih edilen bu tür malzemelerin kullanımı yasaklanmalıdır.
Yaşadığımız yangın felaketini petrole dayalı ölümcül fosil/ petrol kökenli, yangın standardına uymayan malzeme üreten ve kullanan şirketlerin, kullanılmasına izin verenlerin ortak suçu olarak görüyoruz.
Yeni katliamlara tahammülümüz yok.
Mevcut gidişatımız gerçekten tehlikeli, yönümüzü düzeltmek için hemen harekete geçmemiz gerekiyor. Fosil sermayeye karşı yaşanabilir bir dünya için, yeni Kartalkaya katliamlarının yaşanmaması için aşağıdan örgütlü mücadelemizi yükseltmeye çağrıyoruz."