Gündem

CHP'nin “İkinci Yüzyıla Çağrı” programı | Hacer Foggo: Güçlü sosyal devlet Türkiye'nin teminatı olacak

03 Aralık 2022 15:26

CHP'nin “İkinci Yüzyıla Çağrı” toplantısında konuşan Yoksulluk ve Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo açıklamalarda bulundu. "Bu memlekette eşitsizlik bu kadar derin ve yakıcı olmamıştı!" diyen Foggo, Aile Destekleri Sigortası kurumu kurulacağını belirterek; bu kapsamda yapılacak yardım ve hayata geçirilecek programları açıkladı. 

CHP iktidarında çocukların, kadınların, gençlerin, engellilerin, ev kadınlarının ve yoksul ailelerin devlet güvenesi altında olacağına sık sık vurgu yapan Foggo, "Güçlü sosyal devlet Türkiye'nin teminatı olacak. Yoklukta ve yoksullukta değil varlıkta ve hep birlikte zenginleşmede buluşacağı. Buna inanın bize katılın, hep birlikte başaracağız" diye konuştu.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu vizyon belgesini açıkladı: Yeni Türkiye hayalimiz için yola çıkıyoruz; doğrul milletim, asla başını eğme, ayağa kalk!


Hacer Foggo'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Yokluğu da varlığı da birlikte yaşadık ve atlattık. son 20 yıldır Türkiye'de gittikçe derinleşen yoksulluk adaletsizliğe yol açıyor. Zenginin daha zengin yoksulun ise daha yoksul olduğu ve bunun doğal karşılandığı bir zamanın içindeyiz. Bu memlekette eşitsizlik bu kadar derin ve yakıcı olmamıştı. Çünkü bu memleket bu kadar umursamaz bu kadar kötü bir yönetim anlayışıyla karşılaşmadı. Bu adaletsiz sisteme karşı CHP iktidarının ilk hedefi yoksulluğu kökten bitirmek olacak.

"CHP iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek ben bu sözün büyüsü ve gerçekliğiyle hiçbir çocuğu geride bırakmayan bir sistemi inşa ederken bir taş koymak için buradayım. bugün burada ilan edilen vizyon güçlü sosyal devlet ile fırsat eşitliği dönemi başlıyor. Bu kalkınma vizyonunun en önemli boyutlarından bir sosyal devlettir. Sosyal devlet ifade özgürlüğü ile okullarda ücretsiz beslenme hakkını birbirinden ayrı düşünmez.

"CHP iktidarının ilk altı ayında aile destekleri sigortası kurumu kurulacak. Tüm sosyal yardımlar tek bir çatı altında toplanacak hiç kimse sosyal yardım almak için kapı kapı dolaşmak zorunda kalmayacak. Devlet zorda olanın ayağına gidecek. Bu büyük bir anlayış biçimi demek. Mevcut sitemde sosyal yardım veren kurumların her birinin farlı yoksulluk tanımları var. Yoksul aileleri tanımlamak için ortaya konulan gelir düzeyleri maalesef gerçekçi değil. Alım gücümüz çok düşük. Sosyal yardım diye verilen rakamlar yoksul ailelerin onurunu zedeliyor. Mevcut sistemde hangi kurumun kime yardım verdiği çok belirsiz. İşte bu güçlü sistem sayesinde sosyal yardımlar her seçim döneminde öne sürülen bir siyasi malzeme olmaktan da çıkacak. Bakın bu ülkede farklı özelliklere sahip milyonlarca aile var. Mevcut iktidar aileleri tek tip sanıyor. Ama biz biliyoruz ki evinde hastası olan yoksul ailenin ihtiyacı farklı evinde engellisi olan yoksul ailenin ihtiyacı bambaşka. İşte biz bu farklılıkları gören bir sistem kuruyoruz. Ekonomik yoksulluk işin en net görünen kısmı ama bir de görünmeyen yoksunluklar var. Ekonomik yoksulluk başka sorunları da tetikliyor. Biliyoruz ki ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan ailelerde çocukların eğitimden uzak kalma riski çok daha yüksek. Hanelerde yoksulluk derinleştikçe şiddet eğilimi de artıyor. Aile destekleri sigortası kurumu aileleri ekonomik açıdan güçlendirmenin yanı sıra onları sosyal açıdan da güçlendirecek bi sistem kuracak. Aile içi sistemi henüz yaşanmadan engelleyen; kadınların çocukların  güvenli ve huzurlu bir hayatı olmasına olanak sağlayan; çocukların eğitim hakkını garanti altına alan; engellilerin haklarını gözeten, hiçbir vatandaşın geride kalmadığı güçlü bir sistem bu. Aile destekleri sigortası kurumu kurulduğunda her aileye aile hekiminin yanı sıra sosyal hizmet uzmanı da atanacak. Bu kapsamda çok güzel bir haberi de paylaşmak istiyorum. Tam 25 bin genç sosyal hizmet uzmanı istihdam edilecek. Bu kurumda devletin destekçisi olarak ailelerle sürekli temas halinde olacak. Yoksulluğu kalıcı olarak bitireceğimiz, dayanışmayı, kucaklaşmayı yeniden yaşayacağımız aydınlık bir Türkiye’yi halkımızla birlikte inşa edeceğimiz yepyeni bir dönem başlıyor.

Biz bu ülkeyi kadınların sevgisi yoksulluğa ve  yoksunluğa isyanı ile yöneteceğiz. Bu ülkedeki tüm kadınlar sosyal devletin güvencesi altında olacak. Aile destekleri sigortası kapsamında sosyal yardımlar kadınların hesabına yatırılacak.

Kadınlar bu devletin teminatıdır, bu ülkenin harcıdır, birleştiricisidir. Biz bu ülkeyi kadınların sevgisi yoksulluğa ve yoksunluğa isyanı ile yöneteceğiz. Bu ülkedeki tüm kadınlar sosyal devletin güvencesi altında olacak. Tüm kadınların güvenliği, huzuru devlet teminatında olacak. Aile destekleri sigortası kapsamında sosyal yardımlar kadınların hesabına yatırılacak.

Bilhassa ev kadını olan arkadaşlarıma seslenmek istiyorum, bize güvenin bu harekete güvenin bu sistemde devletin tüm kaynakları önce sizlerin hüznünü huzura, kederini berekete dönüştürmek için harcanacak. Ev kadınlarının üzerlerine aldıkları bakım yükünün farkındayız. Aile destekleri sigortası ile evinde engellisine, yaşlısına bakan tüm kadınların emeklilik hakkı devlet güvencesi altında olacak. Sadece evde değil bu topraklarda tarım yapan sigortasız tüm kadınların emekliliği de devlet tarafından garanti altına alınacak. Evde işte tarlada okulda sokakta tüm kadınlar sosyal devleti yanında hissedecek.

Yeni başlangıçlar fonu ile risk altındaki kadınların sosyal ve ekonomik güvenliği teminat altına alınacak. Zorluklar altında ezilmesine hiçbir kadın için asla ama asla izin verilmeyecek

CHP’li belediyeler bu seferberliği başlattı. Ancak yeni dönemde bunun teminatı devletin ta kendisi olacak. En çok ihtiyaç olan bölgelerde hızla yurtlar inşa edilecek. Tek bir genç arkadaşımız barınma sorunumuz yaşamayacak. Gençler geleceğin değil bugünümüzün teminatı. CHP iktidarında kurulacak bu sistem tüm gençlerin eğitim-öğretim hakkını teminat altın alacak. Aile destekleri sigortasından faydalanan ailenin gençlerine de istihdam da öncelik sağlanacak. Bu yolla yoksulluğu hem önleyeceğimiz hem de ilelebet bitireceğimiz bir sistem kurulacak

Bu ülkede yaşayan tüm çocukların eşit muamele görüleceği bir Türkiye’yi inşa edeceğiz. Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarından kimsesiz çocuklara ailesi varlıklı ya da yoksul fark etmeksizin her çocuğun iyi yaşama hakkı, eğitim hakkı devlet güvencesi altında olacak.

Bugün burada endüstri 4.0 yeni teknolojiler,  yeşil enerjinin esas alındığı büyük bir vizyonu diliyoruz.  Dünya bambaşka bir yere gidiyor çocuklarımızın eğitim hakkını garantiye almakla kalmayacak zamanın ruhuna uygun gelişmiş bir eğitim sistemi ile çocukların yoksulluğun değil yeni teknolojinin öncüsü olmasını sağlayacağız.

Güçlü sosyal devlet Türkiye'nin teminatı olacak. Yoklukta ve yoksullukta değil varlıkta ve hep birlikte zenginleşmede buluşacağı. Buna inanın bize katılın, hep birlikte başaracağız."