Dünya

İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan Alman bombası, İrlanda'da 400 evin boşaltılmasına neden oldu

23 Ağustos 2024 11:19

T24 Dış Haberler

İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Alman savaş uçağı tarafından 80 yıldan uzun bir süre önce atılan bir bomba, Kuzey İrlanda'da kontrollü bir şekilde patlatıldı ve 400'den fazla evin boşaltılmasına neden oldu.

Patlayıcı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman hava kuvvetleri Luftwaffe'nin fabrikaları ve tersaneleri hedef aldığı Newtownards'da bulundu. Acil bir tehlike olarak değerlendirilerek yetkililerin yakındaki Rivenwood sakinlerine evlerini terk etmelerini emretmesine yol açtı. 

Yetkililer komşu bölgeleri temizledikten sonra, polis ve ordu uzmanlarıyla birlikte onlarca yıllık bombayı patlattı. Kulakları sağır eden patlamanın yanı sıra gökyüzünde devasa bir duman bulutu görüntülendi.

Bildirilene göre uzmanlar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından kullanılan ve havadan atılan SC-500 tipi bin 100 kiloluk bombanın patlamasını tetiklemeden önce bölgeyi emniyete almak için kum dolu bir çukur inşa etti.

Yetkililerin karmaşık ve tehlikeli bir görev olarak tanımladıkları kontrollü patlatma, bildirilen herhangi bir yaralanma olmadan başarılı şekilde tamamlandı. Operasyondan etkilenen bölge sakinleri patlamanın ardından evlerine döndü.