Diyarbakır’da iki polisin şehit olduğu, altı polisin yaralandığı IŞİD operasyonuyla ilgili üçü tutuklu 18 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. Davanın 8 yıl sürmesiyle uzun yargılama ve tutukluluk süresini düzenleyen kanun maddesi uyarınca üç tutuklunun da Hizbullah tetikçileri gibi tahliye olabilecekleri gündeme geldi.
Diyarbakır'ın Huzurevleri semtinde IŞİD'li teröristlerin hücre evi olarak kullandığı iki ayrı villaya eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda yakalanan ve 8 yıldan beri yargılanan 18 sanıklı dava karara bağlandı.
Sözcü gazetesinin haberine göre; mahkeme, Kilis'in Elbeyli ilçesinde durdurulan bir araçta çok sayıda silah, mühimmat ve roketatarların bulunması üzerine soruşturmanın genişletilmesiyle bu silahların Diyarbakır'da hücre evinde barınan teröristlere ulaştırılacağı bilgisi üzerine iki ayrı eve 26 Ekim 2015'te operasyon yapıldığını belirtti.
Polislerin koçbaşı ile kapıyı kırmaya çalışırken bir teröristin el bombası fırlattıktan sonra içeride diğer teröristlerin evin dört bir yanından polisleri yaylım ateşine tuttuğunu belirten mahkeme, özel harekât polisleri Gökhan Çakıcı, Sadık Arslan'ın şehit olduğunu, altı polisin yaralandığını vurguladı.
"Cihad için buradayız, hepinizi cehenneme göndereceğiz"
Mahkeme, teröristlerin, "Allahu ekber, kâfirler, cihad için buradayız. Hepinizi cehenneme göndereceğiz, öleceksiniz" diye bağırdıktan sonra çatışmaya devam ettikleri, kaçamayacağını anlayan bir teröristin üzerindeki canlı bomba yeleğini patlattığı, parçalanarak öldüğü, toplam yedi teröristin ölü ele geçirildiğini bildirdi. Mahkeme, aynı operasyonda üç teröristin de sağ yakalandığını, evde cephanelik boyutunda silah ve mühimmat ele geçirildiğini ifade etti.
Mahkeme sanıkların Suriye üzerinden yasadışı yollarla ülkeye soktukları silah ve mühimmatlarla cihat hazırlığı içinde olduklarını, dosyaya gönderilen MASAK raporuna göre, örgüte gelir temin etmek için yüklü miktarda para topladıklarını belirtti.
Tahliye olabilirler
Mahkeme, 8 yıl süren davada tutuklu sanık Muhammed Ayaz ile haklarında adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı kararı bulunan Osman Uçak ile Ömer Becerikli'nin dosyasının ayrı bir esasa kaydedilerek yargılamalarının devamını kararlaştırdı.
Mahkeme, tutuklu sanıklar Nihat Turan'ı 23 yıl, Abdurrahman Sarıdağ'ı da 19 yıl 6 ay hapisle cezalandırıp tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanık Mahmut Demirtaş 10 yıl 6 ay, Mikail İçten, Mustafa Deniz ve Orhan Turan'ı 7'er yıl 6'şar ay, irfan Çalar'ı da 4 yıl 7 ay hapisle cezalandırıp haklarında yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı uygulanmasına hükmetti.
Dört sanık da delil yetersizliğinden beraat etti. Davada tutuklu yargılanan üç sanığın, haklarındaki mahkumiyet kararları kesinleşene kadar uzun tutukluluk süresini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca tahliye olabilecekleri öğrenildi.