Gündem

İki kayıp, bir gecede ortaya çıkan dört kişi ve açılmayan soruşturma

29 Temmuz 2019 17:34

Aileleri tarafından kaçırıldığı söylenen, aylardır akıbetleri konusunda hiçbir ipucu bulunmayan dört kişi, dün akşam saatlerinde aniden ortaya çıktı. Ankara Emniyeti’nden aranan aileler, yakınlarının gözaltında olduğu bilgisiyle sevindi. Bazı ailelere, yakınlarının sırt çantasıyla Ankara Emniyeti’ne doğru yürürlerken, GBT kontrolü sırasında gözaltına alındığı bilgisi verildi. Böylece siyah bir transporter araçla kaçırıldığı söylenen 6 kişiden 4’ü bulunmuş oldu. Diğer iki ismin akıbeti konusunda ise hiçbir bilgi yok. Yakınlarıyla ancak bugün geç saatlerde görüşmesi beklenen dört ismin anlatacakları merak konusu. Daha önce benzer biçimde ortadan kaybolan ve daha sonra kentten uzak bir yerde polise teslim edildiğini açıklayanlar, aylarca işkenceye uğradıklarını öne sürmüşlerdi. Kayıplara ve bu iddialara rağmen açılmış bir soruşturma ise bulunmuyor.

TIKLAYIN - Şubat ayından bu yana kayıp olan 6 KHK'lıdan '4'ü emniyet mensuplarınca bulundu'

Ankara’da, neredeyse son 5 yıldır bir “siyah transporter” caddelerde dolaşıyor. Onlarca öğrenci, solcu, sağcı, cemaatçi bu araçla ilgili benzer ifadeler veriyor ama hiçbir yanıt yok.

Sol örgüte üyelikle suçlanan Ayten Öztürk, Türkiye’ye iade edildikten sonra götürüldüğü gizli bir yerde aylarca MİT’in işkencesine uğradığını duruşmada anlattı ancak yürütülen bir soruşturma yok.

2017’de transporterla kaçırıldığı sabit olan ve 30 gün sonra Eymir Gölü’nün kenarına bırakılan, “FETÖ” ile suçlanan Önder Asan da benzer ifadeler kullandı ama yine soruşturma açılmadı. Asan, açık biçimde, “30 gün işkence gördüm. Beni bırakırlarken, polisi arayarak ‘teslim oluyorum’ dememi istediler. Polis gelip beni aldı” beyanında bulunmasına rağmen.

Bir başkası kaçırıldıktan 130 gün sonra bırakılıyor ve polis gelip alıyor. 3 yılda uzun süreli kaçırıldığı söylenen insan sayısı 26.

Ortadan kaybolanların büyük bölümü cemaat davalarından yargılanıyor. Bu nedenle de kayıp oldukları döneme ilişkin, “Yurtdışına kaçmışlardır, polisten saklanıyorlardır” açıklamaları yapılıyor. Aileleri ise ısrarla yakınlarının gözlerinin önünde bir araca bindirilerek kaçırıldığını anlatıyor.

GBT kontrolü

Oysa işkence kanıtları, kaçırıldığını aktaranların iddialarının soruşturulması gerekiyor. 150 günü aşkın süredir kayıp olan 4 kişi birden, dün akşam saatlerinde ortaya çıktı. Salim Zeybek, Özgür Kaya, Yasin Ugan ve Erkan Irmak'ın Ankara Emniyetinde gözaltında tutulduğu bilgisinin verildiği aileleri tarafından paylaşıldı.

Bazı aileler, polisin paylaştığı bilgiyi, “Ankara Emniyeti’ne doğru sırt çantasıyla yürürken GBT kontrolü sırasında gözaltına alındı” diye duyurdu. Anlaşılan devlet makamlarından farklı bir açıklama duymak zor. Gözaltındaki isimlerin neler anlatacaklarını ise daha sonra görebileceğiz.

Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen ise hâlâ kayıp. Bir yerde mi tutuluyorlar, kaçtılar mı bilinmiyor. Bilinmesi de mümkün değil çünkü bu iddialara rağmen hâlâ bir soruşturma yürütülmüyor.