Gündem

İki kardeşin kavgası 200 milyon TL cirolu demir çelik fabrikasının iflasına neden oldu

01 Temmuz 2021 09:34

DÇT Demir Çelik Tel San. AŞ. sahipleri Mustafa-Adnan Demirci kardeşler arasındaki kavga nedeniyle fabrika hakkında iflas kararı verildi. Fabrikadaki mallar 3.1 milyon TL’ye icradan satışa çıkarıldı.

Temeli yarım asır öncesinde, Eminönü Perşembe pazarında küçük bir atölyede atılan 200 milyon TL cirolu DÇT Demir Çelik Tel San. AŞ. zaman içinde önemli bir büyüme ivmesi elde etti. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’daki birçok müşterisine mal tedarik eden fabrikanın yok oluşuna ise Mustafa-Adnan Demirci kardeşler arasındaki kavga yol açtı.

İflası Mustafa Demirci talep etti

Silah seslerinin dahi yükseldiği fabrika, anlaşmazlık üzerine günden güne eridi. Şirketin yüzde 51 hissesini elinde bulunduran Mustafa Demirci, DÇT Demir Çelik’in iflasını talep etti. Dava dilekçesine göre Mustafa Demirci, yüzde 51 hissesine sahip olduğu şirketin iflasını istedi. İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan davada, Demirci, şirketten 100 bin lira alacağını olduğunu öne sürdü.

Hileli iflas iddiası

Mahkeme, aylar içinde içi boşaltılan şirketin iflasına karar verdi. Kurulum maliyeti 100 milyon lirayı bulan fabrikanın tasfiye işlemleri için dosya İstanbul 3. İflas Müdürlüğü’ne gönderildi. Varlıklara ilişkin hazırlanan kıymet takdiri raporuna göre, tüm malların değeri 3.1 milyon TL olarak tespit edildi. Tespit edilen mallar icra yolu ile satılıp, büyük bölümü kamuya ait olan borçlar ödenmeye çalışılacak. Şirketin tasfiyesi ile görevli iflas idaresinin, hileli iflas iddiası ile yönetimde bulunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunma hazırlığı yaptığı öğrenildi.

Hisseler el değiştirdi

DÇT Demir Çelik’in sahibi Mustafa-Adnan Demirci kardeşler arasında yaşanan anlaşmazlık birçok davaya da konu oldu. Kardeşler arasında açılmış onlarca hukuk ve ceza davası bulunuyor. Adnan Demirci, ağabeyi Mustafa Demirci hakkında, fabrika içinde kendisini silahla öldürmeye teşebbüs ettiği gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu. Ağabey Demirci hakkında açılan ceza davasına ilişkin yargılama sürüyor. Öte yandan, iki kardeş arasındaki kavga devam ederken şirketin yönetimine ilişkin ise ilginç gelişmeler oldu. Şirketin yüzde 51 hissesine sahip olan Mustafa Demirci, 30 Aralık 2020’da tüm hissesini Erdinç Çiçek isimli bir kişiye devretti. Çiçek ise hissesini, 15 Ocak 2021’de Ahmet Başar’a devretti. Ulaşılan belgelere göre Çiçek ve Başar’a ait herhangi bir varlığın bulunmadığı, anılan kişilerin günlük işlerde çalıştığı belirlendi.