Sosyal Güvenlik

İki fabrikanın işçileri birlik oldu, ek zam aldı

"İstedik ve aldık, daha iyisi için mücadeleye devam edeceğiz"

15 Şubat 2019 08:11

Gaziantep’te yüzde 10’luk zam önerisine iş bırakarak karşılık veren Boyar Kimya ve Flament Tekstil işçilerinin eylemleri sonuç verdi. Sendika üyesi olmayan işçilerin birleşerek yaptığı eylem sonunda ücretlere yüzde 26 zam yapıldı. İşçiler, “Biz istedik ve aldık. Ama daha iyisi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Evrensel'in haberine göre, Gaziantep 2. OSB’de yer alan ve 450 civarında işçi çalıştıran Boyar Kimya fabrikası yönetimi, geçtiğimiz hafta işçilere yüzde 10’luk zam teklifi yapmış ve AGİ de dahil 2 bin 35 lira vereceğini söylemişti. İşçiler teklifi kabul etmeyerek üretimi durdurma kararı almıştı. 3-11 vardiyasının dışarı çıkması ve ardından gelen gece vardiyasının işbaşı yapmamasıyla patron fabrikaya gelmiş ve işçilerden 1 hafta süre istemişti. Aradan geçen zamanda patron yeni zam oranının yüzde 26 olduğunu duyurdu. Buna göre 1850 lira alan işçilerin ücretleri 2 bin 300 liraya, 1750 lira alan işçilerin ücretleri 2 bin 200 liraya yükseltildi.

Boyar Kimya işçileri, “Eylemimiz sonuç verdi. Eğer zammı açıklamasaydı tekrar dışarı çıkacaktık. Biz hakkımız olanı istedik ve aldık” dedi. Yapılan zammın yine de ihtiyacı karşılamayacağını belirten bir işçi, “Bu para yine yetmez çünkü enflasyon yükseldi. Ben 3 çocuk okutuyorum, ikisi üniversitede biri lisede. Yine de kötünün iyisi oldu” dedi.

"Bu para yine yetmez"

2. OSB’de yer alan Flament Tekstil işçileri de düşük zam dayatmasına karşı eylem yapmış, yüzde 10’luk zam önerisinin artmaması halinde greve çıkacaklarını söylemişti. 5 gün sonra yeni oranı açıklayan patron, yüzde 26 zam yaptığını duyurdu. Çalışanların eskiden 1600 ile 1800 lira arasında ücret aldığını belirten bir Flament Tekstil işçisi, “Birliğimiz etkili oldu. Maaşlarımıza yüzde 26 zam yapıldı. Ama buna rağmen duruma iyi diyemeyiz. Eskiden devamsızlık yapmazsan aylık 200 lira ekstra para veriyorlardı. Son yapılan zamla birlikte onu kaldırdılar. 1600 lira üzerinden zam alan adam için primin kalkması çok kötü oldu. Bu para yine yetmez. Geçinmek çok zor” diye konuştu.