Dünya

IKEA'nın Rusya'daki bankasının hisselerinin tamamı Özyeğin'e geçti

08 Haziran 2022 16:05

Rusya, Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle dünya ekonomi tarihinin en büyük ambargosuyla karşı karşıya. 3 aylık süreçte 10 binden fazla yaptırım kararı gelirken, Batılı şirketler de Rusya'dan tamamen çekilmeye devam ediyor. Batılı şirketlerin oluşturduğu Rusya’daki bu boşluğu ise Türk şirketler dolduruyor.

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker'in haberine göre bu konudaki son adım, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'den geldi. IKEA, 10 yıl önce Özyeğin'le birlikte Rusya'da Ikano Bank adlı banka kurmuştu. Rusya'dan tamamen çekilen IKEA, Ikano Bank’taki yüzde 50’lik hissesini, Özyeğin’e ait Credit Europe Bank’a sattı.  Yeni satış ile bankanın tamamı Özyeğin’in kontrolüne geçmiş oldu. 

Geçen ay İngiliz giyim markası Marks & Spencer (M&S), Rusya’dan çekildiğini açıklarken, 138 yıllık geçmişi olan Avrupalı dev M&S, Rusya operasyonunu Fiba Holding’e devretmişti. 

Perakende şirketleri de hazırlık yapıyor  

Öte yandan Rusya’nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya, Türk firmaların pazara girmeye hazırlandığını duyurdu. Rus gazetesinin iddiasına göre İpekyol, Mudo, adL, LTB, Twist bu markalardan birkaçı. Gazete haberinde bu markaların pazara henüz girmediğini, alışveriş merkezi yönetimleriyle müzakere halinde olduğunu belirtiyor. 

Rusya'da ikinci önemli adımı ise Türkiye ayakkabıcılık sektörünün önemli oyuncularından FLO atmıştı. Rusya’dan çıkma kararı alan bir başka İngiliz markası olan spor giyim şirketi Reebok'ın Rusya'daki birimlerini FLO devralmıştı. Rusya genelinde 100’den fazla Reebok mağazası iddialara göre 25 milyon dolara FLO’ya geçti.

Yazının tamamı