Gündem

II. Abdülhamid'in torunları arasında mücevher anlaşmazlığı: Annemler böyle bir şey duymadıklarını söyledi

Nilhan Osmanoğlu “İsmet İnönü ülkeye dönmek isteyen Osmanlı hanedanı üyelerinin mücevherlerini aldı” demişti

16 Mart 2019 11:28

II. Abdülhamid’in kızı Ayşe Sultan’ın oğlu Osman Nami Osmanoğlu’nun torunu spor sunucusu Roksan Kunter,  yine 2. Abdülhamid'in torunu Nilhan Osmanoğlu’nun “İsmet İnönü ülkeye dönmek isteyen Osmanlı hanedanı üyelerinin mücevherlerini aldı” sözleriyle ilgili olarak “Ben ailemden herhangi bir hırsızlık olayı duymadım. Annemler böyle bir şey duymadıklarını söylediler” dedi. Kunter babasının Atatürkçü olduğunu söyledi.

Posta gazetesinden Alev Gürsoy Cimin'in sorularını yanıtlayan Roksan Kunter söyleşinin bir bölümü şöyle:

Sultan II. Abdülhamid Han’ın 4. kuşaktan torunusunuz ama hiç gündeme gelmediniz...

Annemin babası olan dedem Osman Nami Osmanoğlu, II. Abdülhamid Han’ın kızı Ayşe Sultan’ın ikinci oğlu. Hiçbir zaman “Hanedan soyundan geldim” diye ortalarda dolaşmadım. Ailem hep mütevazı olmamı öğretti. Hiç kimseden farkımız olmadığını bilerek büyütüldük.

Hanedandan geriye kalan kişilerle görüşüyor musunuz?

Ailenin büyükleri sürgüne gönderildiği için farklı ülkelerde büyümüş bir aileyiz. Sultan II. Abülhamid Han’ın ölümünün 100. yılında Sayın Cumhurbaşkanımız aileyi bir araya topladı. Herkesle iletişime geçtiler. Sultan II. Abülhamid Han’ın yedi ülkeden 40 torunu İstanbul’da bir araya geldik.

Nilhan Osmanoğlu, İnönü’yü, Sultan II. Abdülhamid Han’ın kızı Şadiye Sultan’ın mücevherlerini almakla suçladı.

Siyaset adamları hakkında konuşmak bana düşmez ve yakışmaz. Ben ailemden herhangi bir hırsızlık olayı duymadım. Şadiye Sultan, Ayşe Sultan’ın farklı anneden olan ablasıydı. Aralarında sadece beş ay var, birlikte büyütülmüşler. Selanik’te sürgündeyken de birliktelermiş. İletişimleri gayet iyiymiş ve hiç kopmamış. Eğer hırsızlık konusu olsaydı iç içe olan iki aile bireyi bu konuyu mutlaka paylaşırdı. Annemler böyle bir şey duymadıklarını söylediler.

Nilhan Hanım’ın “Korkudan devlet okullarında bile okuyamadık. Hocalarımız bize baskı yapardı” iddiası var. Gerçekten baskı gördünüz mü?

Ben devlet okulunda okudum. Üstelik hiç korkum olmadı. Baskı da görmedim. Zaten okulda Osmanlı soyundan geldiğimi söylemedim. Söyleseydim de baskı görmezdim. Ben sıkıntı çekmedim ama annemler bunun sıkıntısını yaşadılar. Şimdiki iktidarla birlikte her şey daha rahat konuşuluyor. Yeniden gündeme gelmesi Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde oldu.

Ailenizin yaşadıkları, onların Mustafa Kemal Atatürk’e ya da İsmet İnönü’ye bakışlarını olumsuz etkiledi mi?

Hayır. Cumhuriyet ile ilgili bir problemleri hiçbir zaman olmadı. Biz Cumhuriyet çocuğuyuz. Bu yüzden hiç kötü hissimiz olmadı. Ülkeye girilmesine izin verdikleri için Ayşe Sultan onlara teşekkür bile etmiş. Babam Atatürkçüdür.