Ekonomi

İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe: Dolar kuru 35 TL olsa bile ihracatta hedefleri yakalamak zor

Gültepe, asgari ücret tahmininin 10 bin 500 ile 11 bin 500 lira arasında olduğunu söyledi

19 Haziran 2023 09:48

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kuru 35 TL olsa bile ihracatta hedefleri tutturmanın zor olduğunu belirtti.

Dünya gazetesine konuşan Gültepe, döviz kurunun yükselmesiyle ihracat artacak beklentisinin çok gerçekçi olmayacağı yorumunu yaptı. Gültepe, “Kur 35 TL olsa bile bugünkü koşullarda 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak zor. Öncelikle sektörel bazda üretimleri artırmamız lazım. Bugün kapasite kullanımları yüzde 60’larda” dedi.

Bu ay sona eren asgari ücret desteğinin uzatılması ve elektrik ile doğalgaz indirimi taleplerini dile getiren Gültepe, kısa süre içinde şartlar yerine getirilirse 300 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılabileceğini kaydetti. Gültepe, bu yılın ilk 6 ayında 100 ticari heyet yaptıklarını 450 fuara gittiklerini hatırlatarak ödenek sorunu olmadığını ifade etti.

Faiz yüzde 15, asgari ücret 10 bin 500 - 11 bin 500 lira arası

Yeni ekonomi politikalarına dair beklentilerini de anlatan Gültepe, faizlerde sert bir artış beklemediğini kaydetti. “Sabit de kalmaz. Rasyonel politikalara dönüleceği mesajını vermek için faiz yüzde 15 civarına çıkarılabilir” diyen Gültepe, asgari ücretle ilgili beklentisini de 10 bin 500 TL ile 11 bin 500 TL arasında açıkladı.

Asgari ücret söylemlerinin 500 dolar şeklinde dile getirilmesini doğru bulmayan Gültepe, döviz üzerinden konuşmanın hata olacağını söyledi. 

Gültepe, asgari ücretin dövizle hesaplanması halinde işverenin kurun artmasına bağlı olarak devamlı bir işçilik ücretleri bütçesi yapmak zorunda kalacağını belirtti.